Sven De Leijer is blij dat 'De Laatste Show' erop zit

26 maart 2010
Sven De Leijer brengt als publieksopwarmer al enkele jaren het publiek van tv-programma’s aan het lachen. Sinds zijn rubriek ‘Goed Gezien’ in De Laatste Show werkt hij ook de kijkers thuis op de lachspieren. “Je leert vooral af en toe op je bek te gaan.”
Publieksopwarmer Sven De Leijer
Publieksopwarmer Sven De Leijer: "Ik zit niet wanhopig te hengelen naar een eigen programma."

Je rubriek is niet onopgemerkt gebleven. Deze week was er nog heisa omdat je verborgen hints meende te herkennen in de aankondigende filmpjes voor ‘Witse’.

Ik schrik soms van de respons. Een paar minuten televisie kan blijkbaar heel wat teweegbrengen. Maar positieve reacties zijn natuurlijk altijd leuk. Ik ben de afgelopen periode ook dag en nacht met die rubriek bezig geweest. Overdag keek ik constant televisie en ’s avonds zat ik in de studio voor ‘De Laatste Show’. Want ik deed ook nog voor elke uitzending de publieksopwarming.

Hoe is de rubriek ontstaan? Is de vraag van Woestijnvis gekomen en ben je zelf met je idee gaan aankloppen?

Ik vond het jammer dat er op tv zo weinig gedaan werd met archiefbeelden. Daar moest zeker iets leuks mee aan te vangen zijn. Toen het seizoen van ‘De Laatste Show’ vorig jaar afliep, stelde ik mijn idee voor aan iemand van de redactie. “Laat ons dat eens uitproberen”, suggereerde die. En dus heb ik een week lang bij Woestijnvis gesleuteld om de rubriek ineen te boksen.

Voordien was je onder andere bij Woestijnvis aan de slag als publieksopwarmer. Ze kenden je dus al.

Ja, ik werk intussen zo’n acht jaar als freelance publieksopwarmer. Maar ik heb twee jaar geleden ook een tijdje op de redactie van ‘De Laatste Show’ gewerkt. Ik was dus geen onbekende.

Blijkbaar ben je als publieksopwarmer ontdekt door Rob Vanoudenhoven, die dat beroep zelf nog gedaan heeft.

Ik deed allerlei jobs en intussen probeerde ik hier en daar op te treden als dj, publieksopwarmer of presentator. Vandaar dat ik ook evenementen organiseerde en Rob bleek daar net als ik mee bezig te zijn. Vervolgens hebben we een paar keer samen evenementen op poten gezet. Maar hij bleef me pushen om de stap naar publieksopwarmer te zetten. Et voilà.

Alles waar show aan te pas kwam, hield je je dus mee bezig.

Mensen zich laten amuseren, daar is het me vooral om te doen. In die zin trekt de job van publieksopwarmer sterk op die van dj. Je weet nooit helemaal hoe een publiek gaat reageren en een handleiding bestaat daar niet voor. Gelukkig had Rob me enkele ‘tips and tricks’ geleerd. Maar echt pijnlijke momenten heb ik nog niet meegemaakt. De tv-programma’s waar ik voor werk zijn entertainment, dus het publiek komt sowieso om plezier te maken. Als publieksopwarmer zorg ik ervoor dat het publiek zich op zijn gemak voelt en vergeet dat er een camera op hen gericht staat. Dan houden ze zich minder in om te lachen of te applaudisseren als er een nieuwe gast binnenkomt.

Vervangt iemand jou als publieksopwarmer terwijl je voor de camera je rubriek doet? Want dan is er niemand die aangeeft wanneer het publiek moet lachen of applaudisseren.

Nee, dan zitten we zonder. Vandaar dat ik op donderdag altijd extra zenuwachtig was: de reactie van het publiek moest spontaan komen. Maar ik had wel al de opwarming gedaan voor de rubriek begon. Het kwam er voor mij op aan de sympathie van het publiek te winnen voor ‘Goed Gezien’ startte. Maar de schrik dat er niemand met mijn grapjes zou lachen, overviel me elke uitzending. Er is niets zo confronterend als iets vertellen waarvan je zelf denkt dat het humoristisch is en dat er toch niemand lacht.

Zijn er mensen in het publiek die speciaal komen om jou als publieksopwarmer aan de slag te zien?

Dat betwijfel ik sterk (lacht). Mijn moeder en mijn tante zaten onlangs eens in het publiek. Ik veronderstel dat zij vooral zijn gekomen om mij te zien, maar voor de rest ... Sinds ik op het scherm kom, is het wel iets makkelijker om het publiek enthousiast te krijgen. Soms staan mensen zelfs verbaasd dat ik daadwerkelijk de opwarmer van ‘De Laatste Show’ ben.

Omdat ze denken dat het maar een soort gimmick is?

Ja, terwijl dat eigenlijk mijn echte job is.

Donderdag was de laatste aflevering van ‘De Laatste Show’ van dit seizoen. Hoe kijk je erop terug?

Het is heel heftig geweest. Vanaf augustus ben ik er intensief mee bezig geweest. Het is heel fijn geweest maar ik ben blij dat het gedaan is en dat ik even rust kan nemen.

Gaan we je nog op het scherm zien?

Geen idee. Ik ga nu eerst wat vakantie nemen. Er is voorlopig geen plan, en daar heb ik momenteel ook geen nood aan. Ik zit niet wanhopig te hengelen naar een eigen programma.

(ks) 

Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook