Welke job past bij mij?
Vorige

1 van 511

Volgende
Volgend artikel:

Zou jij solliciteren voor je eigen job?

De voor- én nadelen van een job als leerkracht

leerkracht in school
Stereotiepe opmerkingen zoals ‘de werkuren duren maar vijftig minuten’ worden te pas en te onpas aangehaald om het beroep van leerkracht op te hemelen. Hoewel kortere werkuren inderdaad een mooi pluspunt zijn, geven wij onder het motto ‘elk voordeel heeft zijn nadeel’ ook de keerzijde van de medaille.

Voordeel: veel vakantie

Als leerkracht heb je veel vrije dagen. Hét meest gehoorde cliché, maar laat ons eerlijk zijn: het is gewoon waar. Het aantal vakantiedagen is het pluspunt dat er met kop en schouders bovenuit steekt. En vergeet ook die woensdagnamiddag niet! Nooit opvang voor je kroost moeten regelen én voldoende tijd hebben om zelf te relaxen, daar kunnen de meeste sectoren alleen maar van dromen.

Ontdek: Welke beroepen hebben de meeste vakantiedagen, en welke de minste?

Nadeel: reizen in het toeristische hoogseizoen

De eerste zonnestralen opzoeken in mei of nazomeren in oktober? Het is niet aan de leerkracht besteed. Op reis gaan kan enkel tijdens de schoolvakanties. Met andere woorden: in het midden van het hoogseizoen. Reizen in juli of augustus is ontzettend duur én vaak al een paar graden té warm om echt te genieten.

Voordeel: werkzekerheid

Heb je een educatieve opleiding of omscholing gevolgd? Dan kan je op beide oren slapen: die job in het onderwijs is in the pocket. Lang leve baangarantie! Het beroep van leerkracht in het kleuter- en lager onderwijs stond al een tijdje op de officiële VDAB-lijst van knelpuntberoepen, sinds kort valt ook leraar secundair onderwijs onder die categorie. En dat geldt voor alle vakgebieden, met enkele uitzonderingen zoals lichamelijke opvoeding en geschiedenis. Vul jij het lerarentekort op?

Nadeel: het werk stopt niet na de lesuren

Waar je minder zeker van bent, is het aantal uur dat je per dag moet werken. Het werk van een leerkracht stopt namelijk niet wanneer de schoolbel alle joelende kinderen naar huis stuurt. Na een vermoeiende dag, waarin je (les)urenlang voor de klas hebt gestaan, ben jij genoodzaakt om ook ’s avonds een stukje verder te werken: lesvoorbereidingen, toetsen verbeteren, administratief werk … Om nog maar te zwijgen van die eeuwigdurende, slopende deliberatiedagen en ouderavonden!

Ontdek: Zijn overuren het nieuwe normaal geworden?

Voordeel: je hebt impact

Kinderen zijn onze toekomst. Als leerkracht ben je een belangrijke schakel in de ontwikkeling van de jeugd, waardoor je dus eigenlijk een steentje bijdraagt aan de samenleving van morgen. Een job met impact! En daar krijg je vaak enorme waardering en dankbaarheid voor terug. Een onverwachts gesprekje met een oud-leerling op straat of een vriendelijke glimlach van een ouder die jou herkent in de supermarkt. Het is een aangename bijkomstigheid in het leraarschap die je motiveert om elke dag met liefde en passie voor de klas te staan.

Loon: Hoeveel verdien je in het onderwijs?

Nadeel: extra inzet wordt niet beloond

De strenge docent, de grappenmaker, de luie ik-kan-bijna-op-pensioen-leerkracht of de boeiende verteller. Buitengewone passie voor het vak of niet, je maandloon blijft gelijk. Extra inzet wordt in het onderwijs niet beloond met een financiële erkenning. Het ontbreken van die economische appreciatie werpt soms een demotiverende schaduw over het nochtans mooie beroep. En dat in een tijd waarin er meer dan ooit behoefte is aan enthousiaste en gemotiveerde leerkrachten ...

Go for happy: Ga zélf aan de slag als leerkracht

(ZINNIG) - Bronnen: HLN en VRT NWS

30 augustus 2023
Anderen bekeken ook