Aangeboden door VDAB

“Samenwerking is dé oplossing voor onze krappe arbeidsmarkt”

“De West-Vlaamse arbeidsmarkt blijft krap en verhit. Die situatie zal niet zomaar verbeteren”, waarschuwt Robert De Clercq, directeur VDAB West-Vlaanderen. De overheidsdienst heeft een strijdplan klaar om zoveel mogelijk mensen aan de slag te krijgen in de vele vacatures die de provincie rijk is.

Dat er in West-Vlaanderen een pak vacatures zijn in combinatie met een beperkt aantal beschikbare werkzoekenden, uit zich zwart op wit in de zogenaamde spanningsindicator van VDAB. Die staat momenteel op 1,39, het laagste cijfer van heel Vlaanderen. “Er zijn met andere woorden gemiddeld 1,39 werkzoekenden om een vacature in te vullen. Om een idee te geven: twee jaar terug schommelde de spanningsindicator nog rond de 3”, duidt Robert De Clercq. “Bovendien geraken een aantal vacatures niet eens tot bij ons. In werkelijkheid is de situatie dus nog krapper. Het is moeilijk om alle openstaande jobs ingevuld te krijgen en die krapte zal ook niet zomaar verdwijnen. Heel veel babyboomers gaan weldra of zijn sinds kort met pensioen. Er zijn heel wat knelpunten op de arbeidsmarkt. Dat geldt enerzijds voor de werkzoekenden, want de aangeboden jobs vragen vaak specifieke vaardigheden en vereisten. Anderzijds is dat het geval voor de werkgevers. Het aanbod van werkzoekenden voldoet zowel kwantitatief als kwalitatief vaak niet aan hun verwachtingen.”

Kansen en opportuniteiten

VDAB blijft allesbehalve bij de pakken zitten. De verhitte arbeidsmarkt biedt volgens De Clercq kansen en opportuniteiten om de zaken net anders en ruimer aan te pakken. “ In Vlaanderen is 20 procent van de mensen op beroepsactieve leeftijd niet actief op de arbeidsmarkt, zoals huisvrouwen en -mannen, en leefloners. Als we onze vacatures willen ingevuld krijgen, en ons doel van 80% werkzaamheidsgraad willen behalen, moeten we die groep aanspreken en een aantal van die mensen proberen te activeren. Werkzoekenden kunnen dan weer via bijvoorbeeld opleidingen en werkplekleren diverse kansen krijgen en grijpen. Tegelijk moeten we werkgevers zover krijgen dat ze nog flexibeler worden. Dat kan door hun werkorganisatie te wijzigen, taken te herverdelen en jobs waar minder kwalificaties voor nodig zijn af te splitsen. Ze kunnen bepaalde zaken uitproberen, zoals anoniem solliciteren en blind hiring. Ze moeten proberen voorbij tekorten van werkzoekenden te kijken en voor een inclusief beleid gaan.”

Vind je job bij VDAB!

Geen soloverhaal

Op dat laatste zet VDAB volop in, verzekert De Clercq. “Dit is weliswaar geen soloverhaal, maar een verhaal waar een kwalitatief bemiddelings- en opleidingsaanbod, partnerschappen en samenwerking van cruciaal belang zijn. Samen met de lokale besturen, de provincie, POM West-Vlaanderen én werkgevers zoeken we naar oplossingen om tekorten op te lossen. We kijken daarbij verder dan tekorten op niveau van taal en competenties.. We denken ook aan burgers met een arbeidshandicap, migratieachtergrond, mensen die uit ziekte willen terugkeren naar de arbeidsmarkt, ‘NEET-jongeren (Not in Education, Employment or Training), enzovoort. VDAB kan hierbij op diverse manieren ondersteunen. Lokale besturen kunnen op hun beurt burgers die zich momenteel niet aanbieden op de arbeidsmarkt beter bereiken, sensibiliseren en naar ons toe leiden, want ze kennen die mensen beter.”

Versnelling hoger

In het najaar schakelt VDAB een versnelling hoger. Dan gaat de organisatie samen met de lokale besturen de boer op, om werkgevers nog beter te informeren over de verschillende mogelijkheden om nieuw volk aan te trekken. “Dat doen we samen met VOKA, UNIZO en de lokale besturen. We willen voeling blijven houden met wat echt nodig is op de arbeidsmarkt, zodat we zo efficiënt mogelijk kunnen samenwerken om competenties bij te schaven, rekruteringsacties op te zetten, ondersteunende maatregelen te bekijken en ons opleidingsaanbod bij te sturen en actueel te houden.”

Nieuwe campus

VDAB wil zijn dienstenaanbod nog versterken met de bouw van een grote, nieuwe campus in Roeselare, waar de organisatie samen met partners bemiddeling, begeleiding en opleidingen zal aanbieden, met een zo gevarieerd mogelijk aanbod dat nauw aansluit op wat de arbeidsmarkt vraagt. “Als het voor de werkzoekende moeilijk is om bij VDAB te geraken, organiseren we ook mobiele opleidingen. We komen ter plaatse, voorzien tijdelijk op locatie een opleidingsaanbod of voorzien extra vervoersmogelijkheden zodat de cursist in het opleidingscentrum geraakt. Samen met de collega's van Le Forem en Pôle Emploi zoeken we over de gewest- en landsgrenzen naar samenwerkingen om ook op die manier vacatures in te vullen. Krapte betekent dus niet dat er niks kan, integendeel. Het opent ook mogelijkheden, maar het slagen van deze aanpak zit in de samenwerking en de bereidheid als werkgever om out-of-the-box te denken en verder te kijken dan grenzen en beperkingen”, besluit De Clercq.

Ontdek alle verhalen over werken in West-Vlaanderen hier!

VDAB: 8 jobs
Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Ontvang per mail jobs op maat

Ontvang nieuwe 'VDAB' jobs meteen in je mailbox.