Opleidingen
Vorige

1 van 235

Volgende
Volgend artikel:

Alles wat je moet weten over het opleidingsverlof

Mede mogelijk gemaakt door: VDAB

Welke impact heeft verandering op jouw job?

VDAB_welzijn
Katerina De Clerck, directeur organisatieontwikkeling bij arbeidsmarktregisseur VDAB, gebruikt de welzijnstoets onder meer voor veranderprojecten.
Verandering is de enige constante, zo klinkt het vaak. En mensen houden niet van verandering. Om in een organisatie de noodzakelijke verandering te realiseren, moet je de mensen wel mee krijgen. VDAB bouwde daarvoor een zogenaamde welzijnstoets in.

De balans tussen daadkracht en draagvlak, zo omschrijft Katerina De Clerck, directeur organisatieontwikkeling bij arbeidsmarktregisseur VDAB, hun methode om het welzijn van de medewerkers af te toetsen, zowel bij veranderingsprojecten als bij de dagelijkse werking.

“Het is de balans om iets te vertalen in de werking enerzijds en de mogelijkheden en ruimte bij het individu en de teams anderzijds”, zo omschrijft ze. “Zo kun je een duurzame verandering realiseren, wat tegelijk het moeilijkste is aan verandering.”

De welzijnstoets is bij VDAB ingebed in de organisatie en wordt op diverse niveaus of ogenblikken ingezet. Het gebeurt bij de start van een veranderproject vanuit strategisch oogpunt, bij de uitwerking van een project of bij de dagelijkse werking.

Checklist: is jouw werkgever bekommerd om jouw welzijn?

Nieuwe rol van bemiddelaar

Hoe verloopt dit in de praktijk? Katerina De Clerck illustreert het met een voorbeeld van de veranderende rol van de bemiddelaar, een kernfunctie bij VDAB. De bemiddelaar begeleidt werkzoekenden naar een geschikte job. “Omdat onze opdracht als VDAB uitgebreid werd, kreeg deze functie een andere invulling”, klinkt het.

“Vroeger liep de bemiddelaar het hele traject mee. Nu schatten we de noden en de mogelijkheden van de klant in en zorgen we samen met gespecialiseerde partners voor een succesvol parcours naar werk. De bemiddelaar blijft de vinger aan de pols houden en is een gids voor de klant.”

Om de impact op deze job in te schatten, de zogenaamde welzijnstoets, gebruikt VDAB een model met een tiental criteria die deel uitmaken van de functie: van jobinhoud, locatie of processen tot loon. Allemaal zaken die kunnen veranderen. Als uit die oefening blijkt dat de verandering impactvol is, dan is het een kwestie om de juiste begeleiding en opleiding te geven.

“Voor de bemiddelaars hebben wij bijvoorbeeld training en individuele coaching voorzien voor een uniforme gespreksmethodiek. Maar alles gebeurt in onderling overleg met de teams. We zetten hiervoor heel erg in op dialoog. Zo creëer je het meeste begrip en engagement.”

Overigens geldt de toets niet alleen bij de aanvang van projecten. “We werken ook aan indicatoren die inschatten hoe mensen de verandering hebben ervaren en hoe ze die toepassen, bijvoorbeeld een jaar na de afronding van het project”, stelt De Clerck. “Al bekijken we het ook breder en nemen we bijvoorbeeld deel aan personeelsbevragingen vanuit de Vlaamse overheid, met topics zoals inspraak en kansen”, klinkt het. Geen verandering zonder de mensen dus.

Extra: Hoeveel dagen opleiding krijg jij?

(William Visterin) - Bron: Go for happy Magazine

29 juni 2023
goForHappy

Stuur mij Go for happy tips over groei en wellbeing

Anderen bekeken ook