Soorten contracten
Vorige

1 van 77

Volgende
Volgend artikel:

Nog geen Uber-effect op Belgische jobmarkt

Vaste of tijdelijke job meest in trek?

Vaste of tijdelijke job meest in trek
Werkgevers beleven turbulente tijden, maar qua vacatureaanbod valt het vandaag nog mee. Vooral de vaste job lijkt het nog behoorlijk goed te doen.

Arbeidsbemiddelaar VDAB ontving vorige maand 31.639 vacatures, zowat 16% minder dan in maart 2022. Toch blijft het aantal vacatures gemeld aan VDAB op hoog niveau, blijkt op lange termijn. Zo liggen de vacatureaantallen dit jaar nog ruim 28% hoger dan vóór corona: de periode april 2019 tot maart 2020.

Opvallend is bovendien dat, volgens HR-specialist Robert Half, het aantal vaste jobs dat wordt aangeboden, de eerste maanden van dit jaar op nagenoeg een gelijk niveau blijft in vergelijking met een jaar geleden. Terwijl het in die periode een daling ziet (- 12%) bij tijdelijke vacatures.

“Waar we vroeger bij crisissen vaak constateerden dat het aantal vaste jobs daalde en er een sterke voorkeur was voor tijdelijke vacatures, zien we nu dus een heel ander scenario”, oppert Iris Houtaar van Robert Half. “Bedrijven zijn duidelijk niet terughoudend om vast personeel aan te nemen. Ook voor werknemers biedt dit extra zekerheid.”

Lees ook: Hoe solliciteren kandidaten in 2023?

Vaarwel tijdelijke jobs?

Toch mag, volgens Houtaar, het belang van tijdelijke jobs niet onderschat worden. “Tijdelijke jobs geven bedrijven de nodige ademruimte in piekperiodes of wanneer er een plotse nood is aan ondersteuning”, stelt ze.

Maar volgens haar biedt zo’n tijdelijke job ook voor werknemers een groot voordeel. “Werknemers kunnen ervaring opdoen in verschillende functies en in verschillende sectoren, om nadien een goed overwogen keuze te kunnen maken wanneer ze overschakelen naar een vaste job. En een tijdelijke job kan ook een mooie springplank zijn naar een vaste betrekking op een later moment”, besluit Houtaar.

Go for happy! Ontdek duizenden jobs op Jobat.be en vind net die job die 100% bij je past!
Job-alert: jobs op maat in jouw mail

(William Visterin)

2 mei 2023
Anderen bekeken ook