Vorige

1 van 106

Volgende
Volgend artikel:

Rekruteren via sociale media: werkt dat wel?

Recruiters zien vooral nadelen in video-CV

6 februari 2013
Uit promotieonderzoek van psychologe Annemarie Hiemstra blijkt dat solliciteren via een filmpje populairder wordt, maar HR-mensen zien er vooral nadelen in.
video-cv

Hiemstra is adviseur bij HRD-adviesbureau GITP en docent aan de Erasmus Universiteit. Ze onderzocht hoe er wordt gedacht over het video-CV.

Het onderzoek geeft aan dat recruiters een papieren CV nog steeds eerlijker vinden dan een video-CV. Een gedrukt CV heeft directer met de job te maken. Het probleem is dat het fenomeen voor veel HR-verantwoordelijken nog onbekend is, en dat het daarom bij hen niet in goede aarde valt.

Wie kiest voor een video-CV?

Uit het onderzoek blijkt dat het vooral laaggeschoolden zijn die de voorkeur geven aan een dergelijk CV, en ook mensen met een slechte taalbeheersing of een niet-westerse culturele achtergrond.

Niet-westerse minderheden vermelden ook minder vaak stages en kleinere nevenactiviteiten op hun CV. Dat leidt tot kleine maar belangrijke verschillen in hun beoordeling.

Stereotypering

Hiemstra deed ook een proef met fictieve papieren en video-CV's met een Arabisch tegenover een Nederlands accent. Uit de proef blijkt dat er in het video-CV niet meer gediscrimineerd wordt dan in het papieren CV. Om die reden krijgt stereotypering in video-CV's geen kans. Dat zou wel het geval kunnen zijn in geschreven CV's.

Tot slot blijkt uit het onderzoek ook dat bevoordeelde HR-mensen kandidaten met meer etnische kenmerken minder geschikt vinden. Daarentegen oordelen recruiters die niet bevoordeeld zijn precies omgekeerd. Zij beoordelen mensen met etnische kenmerken hoger wanneer het baangeschiktheid betreft.

(jn) – Bron: nrc.nl 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 15282 andere jobs