Thuiswerken
Vorige

1 van 295

Volgende
Volgend artikel:

Thuiswerkers meer tevreden over vervlechting tussen werk en privé

Ook in industrie is telewerk een blijver

Chemie in Port of Antwerp
Vier op vijf bedrijven uit de chemie- en farma-industrie is van plan om telewerk structureel toe te passen. Maar niet voor iedereen en met duidelijke afspraken.

Dat blijkt uit een recente rondvraag van vakorganisatie essenscia bij 170 chemie- en farmabedrijven in België. Ongeveer 40 procent van de sectorale tewerkstelling is gevestigd in de provincie Antwerpen. “De sector van chemie en life sciences bleef tijdens de lockdown grotendeels operationeel. Vandaar dat we ook sneller de juiste lessen kunnen trekken uit deze crisis”, stelt Koen Laenens, secretaris-generaal van essenscia.

Corona heeft alvast een blijvende impact. “Twee bedrijven op drie gaan de huidige voorschriften ook in de toekomst toepassen. Denk hierbij aan handhygiëne, meer poetsen van de werkruimtes en het opsplitsen van pauzetijden”, stelt hij. Maatregelen die vrij snel werden ingevoerd en, zo klinkt het bij essenscia, ook hielpen om het aantal besmettingen laag te houden. “In chemie en farma geldt sowieso een sterke veiligheidscultuur. Werknemers zijn er vertrouwd met strikte procedures en strenge veiligheidsmaatregelen. Ook de sociale dialoog heeft tijdens de coronacrisis goed gewerkt op ondernemingsvlak.”

Telewerk breekt door

Het meest opvallende is dat 4 op 5 bedrijven uit de industrie telewerk voortaan structureel willen inschakelen. ”Het is tijdens de coronacrisis massaal en versneld toegepast, ook bijvoorbeeld voor productiemedewerkers die online opleidingen volgen”, klinkt het.

“Bedrijven gaan telewerk niet verplichten. Het is ook niet voor iedereen wenselijk of haalbaar, maar ze willen wel meer flexibiliteit voorzien. Bijvoorbeeld via een beurtrol of beperkt aantal dagen per week.” Toch is, naast duidelijke afspraken, ook meer interne communicatie van groot belang. “Want het is natuurlijk cruciaal om ook telewerkers betrokken te houden bij hun bedrijf.”

  • Op zoek naar een (nieuwe) job in chemie en/of farma? Waar wacht je nog op?

(William Visterin)

3 juni 2020

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook