Persoonlijke ontwikkeling
Vorige

1 van 890

Volgende
Volgend artikel:

Wees geen olifant, design je eigen job

Ontwikkel je competenties: 4 tips

Competenties ontwikkelen
‘Wat zijn je competenties?’ Wie al gesolliciteerd heeft, herkent de vraag. Het juiste antwoord geven is niet evident. Bedoelen ze diploma’s, vaardigheden of talenten? Competenties zijn meer dan dat. Ze omvatten gedrag, kennis en vaardigheden, kortom: je sterke eigenschappen. Werkgevers hechten daar soms meer waarde aan dan aan je opleiding door competentieprofielen op te stellen.

1. Doe ervaring op

Oké, dit is een dooddoener. Want hoe kun je ervaring opdoen als je nergens de kans krijgt om aan de slag te gaan? Belangrijk is dat je aan de slag bent. Ook al is het niet meteen in de functie of sector van je dromen, wellicht ontwikkel je competenties in jobs die er (dicht) bij aanleunen. Zo doe je ook meteen werkervaring op. Bovendien staat het mooi op je cv.

Extra: Met welke vaardigheden maak je een cv dat scoort?

2. Zoek naar je talenten

Talent bepaalt je aanleg voor een competentie. Vind je het moeilijk om de juiste woorden te vinden als je een e-mail schrijft? Dan liggen je competenties wellicht niet binnen de journalistiek. Geen nood, je beschikt over tientallen andere talenten. Het is belangrijk om ze te vinden. Je kunt er actief naar op zoek gaan, maar waarschijnlijk vind je ze ook gaandeweg in je carrière.

3. Ga voor nieuw

Competenties die specifiek voor een beroep zijn, kun je verder ontvouwen door cursussen maar je kan ze ook zelf aanleren. Wie van zelfstudie houdt, kan veel leren uit een boek. Ook je werkgever kan een rol spelen. Misschien heeft het bedrijf waarvoor je werkt een programma voor competentieontwikkeling. Ernaar vragen toont ook meteen je ambitie om te groeien in je werk.

Bijscholen? Deze cursussen zijn voor iedereen interessant

4. Scherp je competenties aan

Ze maken het verschil tussen jou en anderen met dezelfde opleiding of diploma’s. Ze maken je uniek, duiden je persoonlijkheid en je manier van werken. Het is dus belangrijk dat je niet berust in wat je kunt én kent, maar op zoek blijft gaan naar hoe je kunt bijleren. Da’s trouwens ook een mooie competentie: de wil om te blijven bijleren.

Je competenties zeggen veel over wie jij bent en wat je kunt. Door ze te ontwikkelen, vind je sneller de baan die bij je past. Aan je competenties werken, is ook handig als je binnen je huidige baan een stap vooruit wil zetten. Blijven evolueren dus!

Lees ook: Wat zijn mijn capaciteiten?

(gg/em) - Bron: Intermediair

2 juni 2021
Anderen bekeken ook