Sollicitatiegesprek
Vorige

1 van 297

Volgende
Volgend artikel:

Solliciteren in crop top en jeans: (don't) do?

Hoeveel punten geef jij aan jezelf?

punten
We leven in een review- en puntenmaatschappij. We worden gevraagd om van alles en iedereen een beoordeling te geven. Maar hoeveel punten geef jij aan … jezelf? “Zonder gezonde bluf doe je jezelf enorm tekort op de arbeidsmarkt.”

Bezoek je een restaurant of laat je je auto achter voor een onderhoud, telkens word je gevraagd om een vragenlijst in te vullen en punten of sterren te geven. Iedereen is recensent geworden, elke dag lijkt wel een Eurovisiesongfestival.

Net als bij het songfestival geven we niet iedereen het maximum. “Wie voor een maaltijd op restaurant 7 punten op 10 geeft, zou eigenlijk moeten kunnen benoemen wat men mist”, vindt Michel Piedfort, loopbaanbegeleider bij Algida. Hij stelt dat onze puntentelling van op school ons parten speelt. “Ook al is er op de dienst of het product niets aan te merken, toch geven we eerder 7 of 8 en geen 10 op 10. Het kan altijd beter, zo leerden we op school, toch?”

Op blufcursus

Ook voor onszelf zijn we vaak te streng. Bovendien focussen we vaak op de slechtste prestaties. “Als we een rapport krijgen met tien vakken waarvan er negen een voldoende krijgen en één vak een onvoldoende, dan ligt de nadruk nog al te vaak op die ene onvoldoende.”

Enige mildheid is aangewezen. Meer zelfs: je moet meer focussen op je positieve prestaties en vaardigheden. De Nederlandse Caro van Roon schreef er zelfs een boek over: Blufcursus voor eerlijke mensen. “Aan de ene kant wordt bluffen geassocieerd met liegen en opscheppen. Maar aan de andere kant blijkt in de praktijk dat je zonder gezonde bluf jezelf enorm tekort kunt doen op de arbeidsmarkt”, oppert ze. “Mensen die niet bluffen of zichzelf bescheiden of afwachtend opstellen, ervaren grote consequenties voor hun loopbaan en salarisontwikkeling”, aldus Caro van Roon. Ze merkt op dat voor veel mannen (maar zeker niet voor allemaal) het bluffen toch natuurlijker aanvoelt.

Man of vrouw, het is belangrijk om jezelf meer tien op tien te kunnen geven, merkt Michel Piedfort op. “Dit zorgt voor een positieve mindset en komt bijvoorbeeld van pas bij sollicitaties”, stelt hij. “Want als jij niet over jezelf stoeft, wat moet een personeelsverantwoordelijke na een gesprek van een uur dan vinden over jouw competenties? Maak het die recruiter niet zo moeilijk, bereid je daarom goed voor.” En (een beetje) bluffen kan geen kwaad.

E-GIDS: De perfecte voorbereiding op je sollicitatiegesprek

(William Visterin - Bron: Go for happy Magazine - Blufcursus voor eerlijke mensen, Caro van Roon, 2020, 176 pagina's, ISBN: 9789047013617

19 maart 2021
goForHappy

Stuur mij Go for happy tips over groei en wellbeing

Anderen bekeken ook