Sollicitatiegesprek
Vorige

1 van 275

Volgende
Volgend artikel:

Met deze vragen kan jij je jobinterview verknallen

Hoe live-chat jij jezelf een nieuwe job: 8 tips

live-chat
Speelt de stress je soms parten tijdens een sollicitatiegesprek? Dan komt het coronavirus je misschien voor één keer goed uit. Nu virtuele jobbeurzen aan een opmars bezig zijn, moet je jezelf presenteren via live-chat. Geen zichtbare stress, geen gestruikel over je woorden. Hoe je een goede eerste indruk maakt? Zo!

Wat je geeft, is wat je krijgt. Een gezegde dat op zowat alles in het leven van toepassing is, en dus ook op een virtuele jobbeurs. Ben je op zoek naar je droomjob? Dan haal je maar best alles uit de kast om jezelf een nieuwe baan te bezorgen via live-chat.

Vóór de grote dag

1. Alles begint bij een goede voorbereiding. Wat houdt dat in? Een LinkedIn-profiel of een cv dat perfect up-to-date is en overeenstemt met de bedrijven die je wilt aanspreken op de beurs. Vergeet dus vooral niet je opleidingen, werkervaringen en talenkennis te vermelden. Al geldt over het algemeen: hoe meer details, hoe beter.

E-gids: Zorg voor een CV met impact (pdf)

2. Ten tweede schroef je je kennis bij over alle bedrijven die je interesseren. Neem een kijkje op hun website en neem de sociale mediaprofielen door zodat je een dieper gesprek kunt aangaan. Vragen wat het bedrijf precies doet, is echt not done. Misschien hebben ze net een nieuw product gelanceerd, waarover je meer te weten wilt komen? Of wordt er een nieuwe afdeling op poten gezet waar je het fijne van wilt weten?

3. Nadien volgt het verkooppraatje, ook wel de elevator pitch genoemd. Een korte samenvatting van wie je bent en waarom je de geschikte kandidaat bent voor de job. Focus je op de belangrijkste overeenkomsten en vaardigheden, en laat futiliteiten achterwege.

De elevator pitch: Wat, hoe en waarom?

4. Laatst maar zeker niet minder belangrijk: vragen voorbereiden. Het is makkelijker om je gesprekspartner al het werk te laten doen, maar door zelf vragen te stellen kun je in de conversatie je sterkste punten aan bod laten komen. Vraag wat succes precies betekent, of wat de recruiter het fijnste vindt aan zijn job.

Op de grote dag zelf

5. Hou altijd in je achterhoofd wat je hoopt te bereiken op de virtuele jobbeurs. Ben je op zoek naar een voltijdse baan? Of wil je gewoon je netwerk uitbreiden? Als je weet waarom je een bedrijf aanspreekt, zal dat de kwaliteit van het gesprek ten goede komen. Bovendien laat je zien dat je oprecht en professioneel bent, en niet hun tijd verspilt door te praten over irrelevante onderwerpen.

6. Wees vooral niet bang om initiatief te nemen. Soms spreken recruiters je zelf aan, maar wacht niet tot het te laat is en stuur gewoon zelf het eerste berichtje. Zo laat je zien dat je gemotiveerd bent en niet terugdeinst voor een uitdaging.

7. Vergeet niet: het is niet omdat de hr-managers je niet kunnen zien, dat je in pyjama en slippers een goed gesprek kunt voeren. Uit onderzoek blijkt dat je outfit grotendeels je mindset bepaalt. Ben je op zoek naar een job? Trek dan dat ene hemd of die ene blouse aan die je op een echt sollicitatiegesprek ook zou aantrekken.

Na de grote dag

8. Ook na het evenement is er nog werk aan de winkel. Laat al je harde werk niet voor niets zijn geweest en volg al je gesprekken zorgvuldig op. Stuur enkele dagen later een mailtje waarin je verwijst naar je chatconversatie. Of zet de puntjes op de i door nog een extra belangrijk weetje van jezelf te delen. Zo toon je enthousiasme, en dat wordt altijd gewaardeerd.

Schrijf je in: De (virtuele) jobbeurzen van Jobat

(dt/em) - Bron: Graduateland

5 oktober 2020
Anderen bekeken ook