Vorige

1 van 120

Volgende
Volgend artikel:

In IJsland verdienen vrouwen voortaan evenveel

Ook in de muziekwereld: the winner takes it all

12 augustus 2019

Taylor Swift is een van de grootverdieners.

Een kleine groep artiesten domineert de muziekwereld als nooit tevoren. Een klein clubje supersterren zoals Beyoncé en Taylor Swift eist een steeds groter aandeel van de concertinkomsten op.

Dat is alvast de conclusie van een studie van wetenschappers aan de Princeton University. Zij bestudeerden gedurende twee jaar de ticketverkoop voor de concerten van meer dan 10.000 acts.

“Music superstars are the new one percenters”, zo titelde The Wall Street Journal naar aanleiding van de studie. Uit het onderzoek bleek namelijk dat amper 1 procent van alle artiesten maar liefst 60 procent van alle opbrengsten uit de wereldwijde verkoop van concerttickets kon binnenrijven. Nog opvallender is de evolutie, want in het begin van de jaren tachtig bedroeg het aandeel van deze ‘one percenters’ slechts 26 procent.

Streaming

De verklaring ligt voor een deel bij de switch in muziekverkoop van fysieke cd’s naar downloads en vervolgens streams. De royalty’s zijn bij streaming over het algemeen veel kleiner dan bij fysieke dragers of downloads. “Daarom moeten de artiesten een groter deel van hun inkomen genereren door de opbrengsten van concerten. Maar alleen de supersterren kunnen daarbij aanzienlijk hogere tarieven aanrekenen”, stelt Neil Shah, muziekspecialist van The Wall Street Journal.

Vorig jaar haalden de drie populairste concertreeksen – Ed Sheeran, Taylor Swift en Beyoncé met Jay-Z – ongeveer 1 miljard dollar aan opbrengsten uit concerttickets. Tien jaar voordien verzamelden de drie populairste tournees een gezamenlijke omzet van 600 miljoen dollar. De zogenaamd mindere goden uit de muzieksector strijden dus voor een kleiner aandeel van de totale concertinkomsten. Of zoals de hoofdonderzoeker Alan Krueger van Princeton het omschreef: “De muziek heeft zijn middenklasse verloren.”

(William Visterin)

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Of zoek in 14936 andere jobs