Diploma's
Vorige

1 van 89

Volgende
Volgend artikel:

Het Europese Jaar van de Vaardigheden: meer leermogelijkheden dan ooit

'Een diploma is en blijft een must'

"Motivatie, sociale vaardigheden en een diploma. Hoe minder je van het ene hebt, hoe meer je van het andere nodig hebt.” (André Van Hauwermeiren, VDAB)
Een diploma, motivatie en sociale vaardigheden. Op de arbeidsmarkt van vandaag is dat de Heilige Drievuldigheid. "En je hebt natuurlijk ook wat geluk nodig", weet André Van Hauwermeiren van de VDAB-studiedienst.
diploma
"Motivatie, sociale vaardigheden en een diploma. Hoe minder je van het ene hebt, hoe meer je van het andere nodig hebt.” (André Van Hauwermeiren, VDAB)

"Er zijn voldoende kansen voor schoolverlaters, alleen krijgen sommigen veel betere en meer kansen dan anderen." André Van Hauwermeiren is realistisch. Hij weet ook wat hij zegt. Voor VDAB analyseert hij jaar na jaar de resultaten van de Schoolverlatersstudie.

"En dan wordt het voor sommigen heel moeilijk om een job te vinden, vooral als je weet dat er soms tot honderd kandidaten reageren voor één en dezelfde functie. Als je je dan niet kunt onderscheiden, val je uit de boot.”

Geluk

Wie zich wil onderscheiden moet niet alleen een diploma op zak hebben. Je moet ook gemotiveerd zijn en over sociale vaardigheden beschikken, weet André Van Hauwermeiren. "Zelfzeker overkomen, op een rustige manier opkomen voor je mening, ook daar kijken werkgevers naar.”

En je moet een beetje geluk hebben, geeft hij toe. "En dat speelt nog meer mee als niemand echt zit te wachten op een profiel met jouw diploma, of als je sociaal niet zo vaardig bent."

De juiste keuze

Kun je bedrijven overtuigen met alleen motivatie en persoonlijkheid? "Het jobaanbod waarbij alleen maar dat telt, is beperkt. De meeste jobs vragen toch om bepaalde skills", zegt André Van Hauwermeiren. "Uiteraard vinden werkgevers het belangrijk dat je wilt werken en leergierig bent, maar een diploma is een indicatie van je basiskennis en je capaciteiten. Het is en blijft je ticket tot de arbeidsmarkt.”

Hij stelt zich wel vragen bij de keuzes die jongeren daarbij maken. "De universiteit telt steeds meer studenten. Niet iedereen kan die studies aan. Ze vermijden dan de zware richtingen en kiezen voor een studie die veel minder kans op werk geeft, zoals geschiedenis of criminologie. Goed, ze hebben uiteindelijk dan wel een master op zak, maar merken dan ook al snel dat ze niet alleen zijn en dat de concurrentie groot is, vaak voor jobs die onder hun niveau liggen.”

Voor veel van die studenten is een professionele bachelor een veel betere keuze, meent André Van Hauwermeiren. "Dergelijke opleidingen bieden ook de grootste kans op werk. Dat blijkt uit de statistieken."

Onder niveau

En dan zijn er nog de ongeveer 5.000 scholieren die elk jaar na het ASO niet verder studeren, of wel proberen maar er al snel de brui aan geven. "Een zeer spijtig verhaal. Dat zijn mensen met capaciteiten. Die hebben vaak een richting gevolgd met heel wat uren wiskunde of wetenschappen in het middelbaar. Dat zijn geen leeghoofden. En toch belanden er elk jaar zo'n paar duizend op de arbeidsmarkt.”

Vinden die jongeren werk? Ja, want werkgevers merken ook dat die jongeren best intelligent zijn. "Maar lang duurt dat meestal niet. Vaak werken ze onder hun niveau en zelden halen ze uit hun carrière wat er in zit", besluit André Van Hauwermeiren.

(wv) - Bron: MARK Magazine

30 april 2015
goForHappy

Stuur mij Go for happy tips over groei en wellbeing

Anderen bekeken ook