Vorige

1 van 101

Volgende
Volgend artikel:

5 thuiswerktips voor verkopers

Nieuwjaarsreceptie? 5 slimme netwerktips

2 januari 2015
De eindejaarsfeesten zijn ook het moment van de bedrijfsfeestjes: bedrijfskerstfeestje, eindejaarsdrink, nieuwjaarsreceptie ... noem maar op. Sommige collega’s zien er al sinds begin december tegenop, andere koppelen het aangename aan het nuttige en zien hun kans mooi om hun netwerk op een prettige manier up to date te brengen.

Nu is niet iedereen een netwerkheld. Velen zien het als een noodzakelijk kwaad en vinden het ongemakkelijk en onnatuurlijk. Daarom enkele tips voor de nog-niet-doorwinterde netwerker.

1. Ga doelgericht te werk

Je kan gewoon de feestvloer betreden en spontaan beginnen netwerken, maar dat is vooral weggelegd voor de zelfverzekerde netwerker. Ben je nog wat onzeker, stel jezelf dan doelen: “Ik ga met minstens één nieuwe collega kennismaken” of één manager benaderen en/of één persoon bedanken.

Maak je doel zo concreet mogelijk, zo kan je jezelf beter motiveren en is de kans ook groter dat je het écht doet.

2. Bereid jezelf voor

Verzin antwoorden op mogelijke vragen en bereid jezelf voor op wat je (over jezelf) wil vertellen.

Mensen die je voor het eerst ontmoet vragen bijvoorbeeld regelmatig naar je functie. Hou dus een antwoord klaar en weet hoe je best vertelt wat je doet, waar je al eerder hebt gewerkt en wat je jobtitel inhoudt.

Een manager kan bijvoorbeeld ook polsen naar je toekomstplannen en waar je jezelf over 2 of 5 jaar ziet. Wat zijn je plannen op privé en professioneel vlak? Wat zijn je ambities? Dat is ook iets waar je op voorhand over kan brainstormen met jezelf.

Verder is het altijd interessant om over je passies te vertellen: Reis je graag? Welke dingen fascineren je?

3. Introduceer jezelf

Deze stap is vaak de moeilijkste. Hoe introduceer je jezelf zonder ongemakkelijk en onnatuurlijk over te komen. Wel, een spontaan moment kan je creëren, zeker op een bedrijfsfeestje.

Suggestie: ga rond met de hapjes of de champagnefles. Aan iemand vragen of je zijn/haar glas kan bijvullen is een prachtopener en toont dat je hulpvaardig en aanspreekbaar bent. Het delen van hapjes toont dat je wil delen en dat kan van eten tot een conversatie gaan.

Vergeet niet om oogcontact te maken. Schenk je iemands glas vol zonder deze persoon aan te kijken, dan sluit je jezelf af. Kijk goed rond, luister goed, zo weet je waar iedereen staat en vang je flarden op van de conversaties die je zou kunnen bijwonen. Blijf open!

4. Wees oprecht geïnteresseerd

Luister en toon interesse. Mensen voelen het vaak wanneer je doet alsof. Ben je eerlijk dan kom je sympathieker over. Die likeability is de basis van je netwerk en zorgt ervoor dat mensen je willen kennen, je niet vergeten en in contact willen blijven.

Een kleine luistertest voor jezelf: zorg ervoor dat je na een kennismakingsgesprek in staat bent om je gesprekspartner in één zin aan iemand anders voor te stellen. Je hoeft dit niet in het echt te doen als je daar geen behoefte aan hebt, maar je kan het hypothetisch oefenen. Stel je gesprekspartner in gedachten voor aan een andere collega en zie hoever je komt: naam + functie + een bijzonderheid, een hobby, passie, interessante anekdote ...

Mensen reageren goed op complimenten en krijgen graag gepersonaliseerde informatie. Netwerkers zijn over het algemeen ook ‘gevers’. Je geeft iets en verhoogt zo je kans om iets terug te krijgen. Dat kan gaan van informatie, nieuwe contacten tot een nuttige tip. Dus hier is zo’n tip: netwerkers stellen vooral nieuwe contacten op prijs. Ze reageren dan ook erg goed op een goede introductie bij een nuttige contact en op het ontmoeten van interessante mensen die zij op hun beurt weer aan iemand anders kunnen voorstellen. Ben jij degene die de juiste mensen kan samenbrengen dan zullen deze die gunst graag weer terug bewijzen. Connections, connections, connections ... 

5. Doe je huiswerk

Beter bekend als "de nazorg".

Heb je beloofd om een foto door te sturen of om een e-mailadres of gsm-nummer door te geven? Doe dat dan ook. Zo laat je een goede indruk achter én laat je zien dat je écht bent en niet iemand die enkel geïnteresseerd is als het hem of haar uitkomt.

Stuur een berichtje om te laten weten dat je je geamuseerd hebt of stuur een e-mail om een afgebroken conversatie voort te zetten. Wees ook benaderbaar of leg contact via social media. Vooral LinkedIn leent zich goed voor een professioneel netwerk. Wil je persoonlijker contact hebben dan zijn Twitter of Facebook opties om luchtig je netwerk bij te houden. Hou hier wel rekening dat alle statussen en foto’s zichtbaar zijn voor iedereen. Misschien wil je niet dat iedereen alles over je weet? Je hebt een hele avond aan je reputatie gebouwd, gooi deze niet zomaar te grabbel! Aangepaste privacy settings of gewoon voorzichtigheid kunnen hier hulp bieden.

Heb je zorgvuldig een bepaald imago geconstrueerd? Zorg er dan voor dat een dronken avondje hier geen afbreuk aan doet. Denk zowel op een bedrijfsfeestje als tijdens een avondje stappen aan je uitstraling.

Zo, met deze 5 tips begin je voorzichtig aan een nieuw netwerk en breid je het langzaam maar zeker uit. Veel succes!

(sjv) – Bron : Express.be 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 14746 andere jobs