Netwerken
Vorige

1 van 101

Volgende

Netwerken tijdens de eindejaarsreceptie: de do's

De nieuwjaarsrecepties komen er aan. Leuk om het glas te heffen en lol te trappen. Maar je kan er ook heel wat nuttige contacten leggen.
#

5 do's om tijdens de receptie je netwerk uit te bouwen

 1. Bedank mensen
  Wist je dat mensen het heel prettig vinden om gewaardeerd te worden? Zorg dat je mensen bedankt wanneer ze iets voor je gedaan hebben. Stuur een mailtje of beter nog: zeg het persoonlijk. Het vergt een inspanning, maar op die manier verstevig je je netwerk.
 2. Stel jezelf voor
  Je staat te praten met iemand en er komt een bekende van die persoon bijstaan. Jij kent hem niet, maar aarzel niet en geef hem een hand. Stel jezelf voor en vertel kort wat je doet. Zo straal je zelfvertrouwen en kracht uit. Bovendien voorkom je ongemakkelijke situaties.
 3. Breng mensen met elkaar in contact
  Denk niet alleen aan jezelf. Pas als er een win-winsituatie is, zal je ook zelf van je contact profiteren. Wanneer iemand op zoek is naar een informaticus en jij kent er een, kan je hen aan elkaar voorstellen. Wees dus attent en speel een bemiddelende rol in je netwerk.
 4. Contacten onderhouden
  Nieuwe mensen ontmoeten op een eindejaarsreceptie is één, maar zorgen dat je daarna een bruikbaar netwerk hebt, is nog iets anders. Daarin moet je blijven investeren. Moeilijk is dat niet, maar het kost wel tijd en geld. Je moet je contacten warm houden. Een belletje op zijn tijd of een lunchafspraak doen wonderen.
 5. Afspraken nakomen
  Alle moeite die je gedaan hebt om je netwerk uit te bouwen, is nutteloos als je nadien de gemaakte afspraken niet nakomt. Een zakelijk contact moet op je kunnen rekenen. Kan hij dat niet, dan ben je voor hem geen waardevolle aanwinst voor zijn netwerk en zal je er zelf geen voordeel uithalen. Geen win-winsituatie dus en daar is het bij netwerken net allemaal om te doen.
       

22 december 2009
Aanbevolen jobs

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook