Go for happy
Vorige

1 van 706

Volgende
Volgend artikel:

Doe de zelfzorgtest: je werk of je leven?

Nieuwe job: waterexpert

“Vergroot de ruimte die nodig is voor hemelwater”, raadt waterexpert Aki Jungbluth aan.
Aki Jungbluth is waterexpert bij waterzuiveraar Aquafin. Die job is niet alleen onbekend en nieuw, maar in tijden van klimaatuitdagingen ook brandend actueel.

Waterexpert is dan wel haar nieuwe job, officieel staat er nog altijd afkoppelingsdeskundige op het naamkaartje (en LinkedIn-profiel) van Aki Jungbluth. "Dat betekent dat ik vanuit de wettelijke vereisten bewoners adviseer zodra in hun straat een gescheiden riolering komt. Want dan moeten zij hun afvoer voor regenwater en rioolwater afkoppelen, zodat alleen het rioolwater naar een waterzuiveringsinstallatie gaat”, vertelt ze. “Dat is zeker nuttig, alleen moeten wij, ook vanuit Aquafin, verder kijken."

Speelt de klimaatverandering bij dit alles een rol?

Aki Jungbluth: "Voor een flink stuk wel. Je stelt vast dat er gedurende een lange tijd steeds vaker grote periodes van droogte zijn en soms ook erg hevige regenbuien. De openbare infrastructuur kan die hevige regenbuien dan niet altijd even goed beheersen."

"In de beschikbare openbare ruimte is er onvoldoende plaats om steeds grotere infrastructuur te bouwen en dit is ook zeer duur. Met die fenomenen moeten we kunnen omgaan. Ze hebben ook een impact op onze aanpak en jobs bij Aquafin. Daarom is het bijvoorbeeld een goed idee om in de toekomst, zoals onlangs in het nieuws werd aangekondigd, de regenputten van de bewoners als een soort van gestuurde buffer te laten fungeren, die leeg gemaakt kan worden wanneer er een hevige regenbui aankomt. Hierdoor wordt eerst op privaat domein het regenwater gebufferd en niet meer in de riolering waardoor dit ook wateroverlast tegengaat. We vergroten de ruimte die nodig is voor hemelwater."

Moeten we dan vooral slimmer omgaan met water?

"Absoluut. Slimmer en ook milieuvriendelijker, klimaatbewuster en efficiënter. Water wordt kostbaarder, het is letterlijk een geschenk uit de hemel. Weet ook dat de grondwaterspiegels vandaag op veel plaatsen in ons land nog altijd erg laag staan. We moeten met z’n allen inzetten op het hergebruik van water en het ter plaatse in de grond laten sijpelen. Het is dus een combinatie van maatregelen om water meer op eigen terrein te houden, op alle mogelijke oppervlaktes en locaties, afhankelijk van de omgeving. In een stadsomgeving kan dat bijvoorbeeld door groendaken die water vasthouden."

Wat doet een waterexpert precies?

"Een waterexpert is een nieuwe functie bij Aquafin. Hij of zij bekijkt hoe we slimmer met dat water kunnen omgaan. Belangrijk is hierbij dat zo’n waterexpert de uitdagingen iets breder ziet en het individuele overstijgt. Ik geef een voorbeeld: een kindercrèche in de stad heeft een te klein dak om al het water op te vangen dat het nodig heeft voor al haar wasmachines die op regenwater werken. Dan is het een goed idee om te kijken bij de aanpalende huizen en bewoners die bijvoorbeeld geen water opvangen voor eigen gebruik en het rechtstreeks naar de riolering laten vloeien."

"Vaak gaat het bij projecten om een combinatie van openbare en private eigendom. Ook scholen en bedrijven zijn vragende partij voor zo’n bredere kijk op water. Dat is erg waardevol omdat zij vaak over zeer grote verharde oppervlaktes beschikken die op de riolering zijn aangesloten en dus een heel grote impact hebben op het rioleringsstelsel. Dit water kan opgevangen worden. Niet alleen de eigenaars van het gebouw, maar ook de ruimere omgeving kan het gebruiken. Met deze aanpak vergroten we als het ware de ruimte die beschikbaar is voor water."

"De opdrachten ontstaan vanuit een omgevingsvraagstuk, een ontwerp of een regenwaterknelpunt op openbaar domein. Het gaat om een zoektocht naar ruimte voor water of een vraag van een overheidsinstantie, gemeente of grote ontwikkeling, zoals stedenbouwkundige opdrachten. Ze maken deel uit van een breder kader en hebben impact op het hele hydraulische systeem.”

Wat is de concrete invulling van je job?

“Ik heb als waterexpert vooral een adviserende rol en een projectmanagementfunctie. Al begeleid ik ook mee de werken in uitvoering. De eerste projecten als waterexpert zijn nog erg recent, onder meer voor de steden Antwerpen en Aarschot. Maar de bedoeling is dus om dit verder uit te bouwen. Mijn nieuwe functie past ook in de bredere visie van Aquafin. Die gaat verder dan alleen maar water zuiveren, ook al blijft dat erg belangrijk en hebben we hier al grote stappen in gezet. We streven naar een leefomgeving in harmonie met water en dus ook het hemelwater.”

Welke opleiding moet een waterexpert volgen?

“Veel van mijn collega’s afkoppelingsdeskundigen hebben een technische opleiding gevolgd. Bij mij ligt dat iets anders: ik ben tuin- en landschapsarchitect van opleiding. Ik ben via een aantal omwegen bij mijn huidige job terechtgekomen. Zo heb ik ruim anderhalf jaar in de Verenigde Staten gewerkt als landschapsarchitect vooraleer ik een tiental jaar geleden bij Aquafin aan de slag ging. Die buitenlandse stage was een goede voorbereiding op mijn huidige job.”


(William Visterin) - Foto: Frederik Beyens - Bron: MARK Magazine

10 februari 2020
Anderen bekeken ook