Beroepenfiches
Vorige

1 van 177

Volgende
Volgend artikel:

5 redenen waarom huisarts een knelpuntberoep is

Wat doet een afkoppelingsdeskundige?

Bart Theys en Bart Van Haeren
Bart Theys en Bart Van Haeren, beide afkoppelingsdeskundige bij Aquafin.
Sommige mensen beoefenen een job die (bijna) niemand kent. Deze zetten wij graag even in de kijker. En deze keer zijn dat er zelfs twee: twee Bart’en, beiden afkoppelingsdeskundige bij Aquafin.

Logische vraag: wat doet een afkoppelingsdeskundige?

Bart Theys: “Bij elk rioleringsproject waar er een gescheiden riolering wordt aangelegd, komt een afkoppelingsdeskundige op huisbezoek. Dit om de eigenaar bij te staan bij het afkoppelen van zijn woning. Die eigenaar is namelijk verplicht om zijn regenwater en afvalwater te scheiden. Dit wordt via de Vlarem2-wetgeving opgelegd, maar is natuurlijk ook gewoon veel beter voor het milieu.”

Bart Van Haeren: “Concreet organiseren wij een infoavond waar we de bewoners inlichten over de geplande werken in hun straat. Wij leggen er de contacten, ook met de gemeente. En we gaan dus op huisbezoek. Daar brengen de bestaande toestand in kaart, maken een ontwerp voor de nieuwe situatie en maken een verslag en kostenraming.”

Bart Theys: “Voorts bekijken we of de eigenaar recht heeft op subsidie. Dat verschilt heel erg van gemeente tot gemeente. Dat heeft ook wel enige invloed op onze huisbezoeken. Als een gemeente alles regelt en betaalt, is dat anders natuurlijk dan dat de eigenaar zelf een deel moet regelen. Al stel ik vast dat de meeste mensen vandaag wel begrip hebben zodra ik mijn verhaal doe. Ik word meestal erg goed ontvangen.”

Doe je het graag en waarom?

Bart T: “Ik vind het echt een superjob bij een superwerkgever. Dat klinkt misschien een beetje melig, maar het is wel zo. Het werk on the field gecombineerd met het administratieve werk ligt me wel. Bovendien werk je erg autonoom.”

Bart VH: “Het is inderdaad een erg afwisselende en fijne job. Je moet een sociaal persoon zijn, kunnen luisteren naar mensen en de consensus toch altijd trachten te vinden. En ook al voeren wij de werken niet uit, een beetje handig zijn komt ook wel van pas.”

Hoe lang doe je het al?

Bart T: “Ikzelf doe het net twee jaar. Daarvoor was ik zes jaar technisch medewerker op een zuiveringsinstallatie van Aquafin.”

Bart VH: “Ik ben ook nog maar net afkoppelingsdeskundige. Ik begon in april en ben dus nog geen jaar bezig. Maar daarvoor werkte ik, net zoals Bart, ook al bij Aquafin als technisch medewerker op een zuiveringsinstallatie. Je ziet, interne mobiliteit wordt hier aangemoedigd!”

Welke opleiding moet een afkoppelingsdeskundige hebben?

Bart T: “Zelf heb ik elektromechanica gestudeerd en daarnaast heb ik veel ervaring in bouwtechnieken. Zo heb ik ook tijdlang renovaties gedaan in bijberoep. Kennis van autocad is een pluspunt. En zoals collega Bart ook al zei moet toch ook graag met mensen kunnen omgaan.”

Bart VH: “Ook ik heb technische studies mechanica gedaan, maar heb eveneens – denk ik – wel bouwkundig inzicht. Je moet ook kunnen inwerken in de plaatselijke wetgeving. En sommige dingen leer je misschien niet meteen op school, maar zijn wel nodig. Zoals gezond verstand, daar kom je ook in deze job al een heel eind mee.”


(wv) - Bron: MARK Magazine 

18 juli 2016
goForHappy

Stuur mij Go for happy tips over groei en wellbeing

Anderen bekeken ook