Evenwicht werk-privé
Vorige

1 van 724

Volgende

Nee, ook jij werkt géén 6 uur per dag

Afleiding
Acht uur per dag werken? Het is uitzonderlijk! Onderzoek wijst uit dat een werkdag perfect gereduceerd kan worden tot zes uur. En dat zonder één enkel nadeel. Sterker nog: als werkgever kun je er alleen maar beter van worden.

De achturige werkdag is al een eeuwenoud principe. In de negentiende eeuw waren er helemaal geen regels over de werkuren. De werkgevers lieten fabrieksarbeiders vaak lange dagen kloppen, waaronder ook jonge kinderen. Genoeg reden dus om een werkweek van maximum veertig uren te introduceren.

Een begrip dat vandaag de dag nog steeds van toepassing is in de meerderheid van de bedrijven. Wat soms vergeten wordt, is dat er sinds de negentiende eeuw bijzonder veel veranderd is. Denk maar aan het internet, die de manier van leven, spelen en werken grondig door elkaar heeft geschud.

Het verleden vergeten

Ook de arbeidswereld is lang niet meer dezelfde als honderd jaar geleden. Vandaag de dag vragen de meeste jobs een kritisch denkvermogen, probleemoplossende vaardigheden en creativiteit. Een nieuwe werksituatie die absoluut niet gebaat is bij de concrete werkuren die nog steeds gelden.

Tegenwoordig staan op het werk twee dingen centraal: aanwezigheid en beschikbaarheid. Uit onderzoek blijkt dat medewerkers uren besteden aan e-mails ...

Afleiding, afleiding en nog eens afleiding

Die leggen meteen het grote probleem bloot: de werknemer wordt continu afgeleid door smartphonenotificaties en inkomende e-mails, terwijl de opdrachten een hoge dosis concentratie vragen. En juist daarom werkt een achturige werkdag helemaal niet meer.

Volgens economen krijgen werknemers veel meer gedaan in zes gefocuste uren, dan in acht uur met een constante afleiding. Als je als baas een grondige verandering wil in de productiviteit, dan moet je er dus voor zorgen dat er drie tot vier uur aan één stuk gewerkt kan worden.

Het bewijs

Dat zes uren meer dan genoeg zijn, bewijzen de werknemers van Collective Campus. Het dwong hen om prioriteiten te stellen, de pauzes te beperken en al van in het begin geconcentreerd te werk te gaan. En ook al was de werkdag korter, het volume en de kwaliteit van het werk gingen er wel op vooruit.

Nog leuker: de werknemers zelf gaven aan gelukkiger te zijn. Ze hadden plots meer tijd voor familie, vrienden, hobby’s. Kortom, ze hadden meer tijd om te ontspannen, wat hen dan ook weer de nodige energie gaf om er de volgende dag weer in te vliegen op het werk.

(dt/em) - Bron: Express 

18 juli 2016
Aanbevolen jobs

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook