Evenwicht werk-privé
Vorige

1 van 735

Volgende
Volgend artikel:

Is minder werken voor hetzelfde loon realistisch?

9 kostbare tips om tijd te stelen ... voor jezelf

Laat niets of niemand jouw tijd afpakken, maar laat het zeker zelf niet wegglippen. Enkele tips om jouw tijd terug op te eisen voor jezelf en je eigen succes te plannen.
#

1. (a)sociale media

Stel je prioriteiten en vraag je af hoeveel tijd je kwijt speelt op sociale media. Laat je niet afleiden door het sociale media circus en focus op wat belangrijk voor je is.

Bang dat je hierdoor mensen gaat mislopen? Wees bereikbaar op bepaalde uren en las voor jezelf ‘online tijd’ in om je sociale media te checken, e-mail te overlopen of om bereikbaar te zijn via Skype, Messenger of Whatsapp. En log binnen die termijn weer uit.

2. Mest je mailbox uit

Schrijf je uit op nieuwsbrieven die je niet meer leest. Verwijs mails uit 2015 naar de prullenmand. Wees selectief met wat je bewaart en gebruik submappen om te categoriseren.

3. Dump de televisie

Hoeveel tijd verlies je met voor de tv te zitten? Kies in de plaats voor de radio of haal je informatie snel online via je smartphone.

4. Reserveer me-time

Vooral ’s ochtends is het belangrijk om een momentje voor jezelf veilig te stellen. Niet alleen voor een rustgevende of motiverende ochtendroutine thuis, maar ook op kantoor. Gebruik de eerste twee uur op kantoor om je te focussen op het belangrijke werk en hou telefoongesprekken en e-mails voor later op de dag. Die laatste taken kunnen namelijk meer tijd opslorpen dan verwacht. Las ook elke dag een moment in om tijd te spenderen aan je passie(s).

5. Sport

Bewegen zorgt ervoor dat je energiek blijft, hierdoor ben je productiever en minder snel moe. Zo ben je niet te moe om nog iets met je tijd te doen en werk je aan je gezondheid, boost je je creativiteit en prikkel je je brein.

6. Word een singletasker

Met multitasken verlies je eigenlijk veel tijd. Vreemd, meestal multitask je juist om tijd te winnen. Tegenintuïtief. Maar je krijgt je werk dus sneller afgerond, zonder kwaliteitsverlies, als je op één taak tegelijk focust.

>> Hoe word je een singletasker?  

7. Gebruik je telefoon

Moet je snel antwoord hebben of kan je tijd winnen met een sneller antwoord te krijgen? Laat je e-mail links liggen en grijp naar je telefoon.

8. Tijdslimiet

Baken je tijd af en werk met tijdslimieten. Laat bijvoorbeeld op voorhand weten hoelang een vergadering zal duren of wanneer je bereikbaar bent via Skype.

9. Gebruik pendeltijd

Gebruik je het openbaar vervoer? Gebruik die tijd om te lezen, je gedachten neer te pennen, of informatieve podcasts te beluisteren. Rij je met de wagen? Dan zijn de podcasts nog steeds een optie om je brein en je creativiteit te stimuleren.

(sjv) - Bron: Express Business 

3 mei 2018
Anderen bekeken ook