Belastingen
Vorige

1 van 42

Volgende

Moet ik op aandelenopties belastingen betalen?

10 juli 2012
Ondanks de onzekerheid van aandelenopties moet je als werknemer zestig dagen na de toekenning van aandelenopties meteen belasting betalen op de mogelijke toekomstige winst.
aandelenopties

Dat is voordelig als de optie winst oplevert: de winst wordt niet belast en de optie wordt niet als loon beschouwd, waardoor je er ook geen bijdragen voor de sociale zekerheid op moet betalen.

Voor de berekening van de verschuldigde belasting gaat de fiscus ervan uit dat de aandelen 15 procent in waarde zullen stijgen en dat je op termijn dus een financieel voordeel - zeg maar, een extra loon - zal genieten van 15 procent (of 7,5 procent onder bepaalde voorwaarden). Deze forfaitair berekende winst wordt door de fiscus beschouwd als een voordeel van alle aard en is mee als beroepsinkomen belastbaar. Dat wil zeggen dat er hierop bedrijfsvoorheffing wordt ingehouden. Als je meer dan 15 (of 7,5) procent winst maakt met de aandelenopties, is de extra winst belastingvrij.

Maar als de aandelen minder dan 15 (of 7,5) procent in waarde stijgen, betaal je als werknemer belasting op een winst die je nooit zult realiseren.

Geen sociale lasten op aandelenopties, wel belastingen

Er zijn geen sociale lasten verschuldigd op aandelenopties, noch door de werkgever, noch door de werknemer.

Ook bij over the counter-opties bedraagt het belastbaar voordeel 15 procent en moet je bij de toekenning meteen bedrijfsvoorheffing betalen.

Er is wel een manier om de belasting op aandelenopties niet bij de intekening te betalen. Als je binnen de zestig dagen niet schriftelijk meedeelt dat je de opties aanvaard hebt, betaal je pas belastingen op het ogenblik dat je de optie licht. Doorgaans valt die belasting dan wel hoger uit, omdat de winst belast wordt. Het voordeel is dat je niet langer op voorhand belasting hoeft te betalen op een optie die misschien nooit iets waard wordt. Een afweging die je zelf moet maken ...

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook