Drones gebruiken in bedrijven: iets voor morgen?

Alphabet, het moederbedrijf van Google, heeft een afdeling – Google X – die zich specifiek bezighoudt met innovatieve projecten. Ook Colruyt Group heeft een eigen afdeling voor technische R&D: van windmolens tot drones.

24 november 2016

Delen

drone

“Drones zijn maar een klein stukje van wat we bestuderen en mogelijk kunnen doen”, nuanceert Dieter, die projectingenieur is voor de afdeling EMS (Energie, Milieu en Speciale technieken) bij Colruyt Group, waar zo’n dertig ingenieurs aan de slag zijn. Momenteel bestudeert Dieter met zijn team onder meer toepassingsgebieden rond drones die autonoom vliegen.

“We bekijken bijvoorbeeld of het mogelijk is om drones in te zetten bij onderhoudsinspecties van windmolens of zonnepanelen. En dat is nog maar één van de zaken waar we aan denken”, vertelt hij. Toch is het absoluut niet zeker of het er snel van komt. “De wetgeving laat momenteel niet toe om drones autonoom te laten vliegen. Dat laat mogelijk nog enkele jaren op zich wachten.” Op korte termijn worden autonome drones dus nog niet op grote schaal ingezet.

Realisaties

De rol van de afdeling is overigens om een bepaald technisch onderwerp te bestuderen. “Daarna wordt de innovatie overgeheveld naar de afdeling concept & innovatie binnen de groep. Ofwel is de technologie nog te pril en volgen wij deze met onze dienst verder op.”

Het onderzoeksveld binnen EMS is breed: van robotica (waaronder drones), tot koeling, energie, transport en milieu. Concrete realisaties van EMS zijn divers: van het gebruik van waterstof voor de Dats 24-tankstations, en koeling met vloeibaar ijs voor het transport van verse producten tot de duurzame-energieproducent Eoly met windturbines, zonnepanelen en warmtekrachtkoppeling.

In samenwerking met MARK Magazine
(wv) – Bron: MARK Magazine 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?