‘Innovatie kan onze bedrijven concurrentiëler maken’

14 juni 2013
De concurrentie met de lageloonlanden is niet bij voorbaat verloren, meent Koenraad Van de Veere, zaakvoerder van technologiebedrijf Phaer. “Industriële automatisering is een vangnet voor de hoge loonkosten. Om die troef ten volle te benutten, hebben we wel meer ingenieurs nodig.”
Koenraad Van de Veere
”De combinatie van ondernemerschap en technologie is een opportuniteit die we niet mogen laten voorbijgaan.” (Koenraad Van de Veere, zaakvoerder Phaer)

Om onze economie weer vlot te trekken, is alle hulp welkom. Koenraad Van de Veere pleit in dat verband voor meer efficiëntie in de manier waarop onze industrie producten fabriceert. “Innovatieve technologie speelt daar een belangrijke rol in”, aldus de zaakvoerder van Phaer. Het Gentse technologiebedrijf dat ingenieur Koenraad Van de Veere zeven jaar geleden oprichtte, levert onderdelen en advies bij de ontwikkeling van computervisiesystemen. Met die technologie kunnen machines ‘kijken’ naar waar ze mee bezig zijn.

Een robot met 3D-zicht, wat mogelijk is met de technologie van Phaer, kan bijvoorbeeld stukgoederen stapelen in een magazijn. Dat heeft nogal wat voordelen, meent de zaakvoerder. “Werk dat om visuele controle vraagt, kan volledig geautomatiseerd worden. Vaak gaat het om routinetaken waar bedrijven nog maar met moeite personeel voor vinden, of waarvoor ze dat personeel duur moeten betalen.”

Zeldzaam

Dat geschikt personeel niet voor het oprapen ligt, ondervindt Koenraad Van de Veere zelf aan den lijve. “Ingenieurs zijn niet de makkelijkst aan te werven profielen. Er zijn ook grote tekorten. Een recent onderzoek van de Vlaamse Ingenieurskamer (VIK) bericht over minstens 600 openstaande ingenieursvacatures in Vlaanderen.”

Nog zeldzamer zijn ingenieurs met ondernemerskwaliteiten, aldus de zaakvoerder. “Al heeft het een niets met het ander te maken. Ondernemer zijn en ingenieur zijn, zijn twee verschillende eigenschappen die heel veel meerwaarde kunnen creëren als ze samenkomen. Zelf heb ik het geluk gehad opgegroeid te zijn in een ondernemende familie. Het ondernemen zat me dus in de genen.”

Koenraad Van de Veere beseft dat niet iedereen dat ‘geluk’ heeft. Toch vindt ook hij dat er moet ondernomen worden. “Ik zie daar een maatschappelijke taak weggelegd voor het onderwijs en de overheid om mensen zo vroeg mogelijk in contact te laten komen met ondernemerschap. De combinatie van ondernemen en technologie is een opportuniteit die we niet aan ons mogen laten voorbijgaan.”

Wist je dat ...

  • 20% van de vacatures voor ingenieurs niet worden ingevuld?
  • 12% van de bedrijven zegt dat de helft van hun openstaande functies voor ingenieurs niet ingevuld geraken?
  • slechts 32% van de bedrijven slaagt erin al hun vacatures voor ingenieurs in te vullen?
  • 30% van de aangeworven ingenieurs niet aan het ‘ideaalprofiel’ beantwoordt? Vooral op technische vaardigheden (40%) worden toegevingen gedaan.
  • 21 % van de ingenieurs niet tevreden is met hun huidige job? De jobinhoud en het gebrek aan doorgroeimogelijkheden zijn de grootste oorzaken.
  • 74% van de ingenieurs van job zouden veranderen voor een hoger loon?

(wv) - Bron: USG Engineering, Ingenieursbarometer 2013 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 14143 andere jobs