Vorige

1 van 242

Volgende
Volgend artikel:

Hoeveel blijft er van mijn brutoloon netto over?

Jobinhoud en loon komen voor ingenieurs op de eerste plaats

3 mei 2013
Ingenieurs willen vooral aan de slag in sectoren als IT, telecom, elektronica en consultancy. Die sectoren zijn aantrekkelijk omwille van de uitdaging, de variatie en de groeimogelijkheden. Wat de keuze voor hun job betreft, hebben ingenieurs vooral oog voor het loon en de jobinhoud. Dat blijkt uit de Talent Motivation Study, een bevraging bij 878 ingenieurs.
ingenieur
Minst aantrekkelijk om in te werken vinden ingenieurs de overheid, de landbouw en de voedingsindustrie.

Onze arbeidsmarkt kampt met een groot tekort aan ingenieurs. Bedrijven voeren onderling vaak een harde strijd om de grootste talenten. Het bedrijf dat best weet wat een ingenieur verwacht van zijn werkgever, heeft het voordeel.

Om inzicht te krijgen in de drijfveren van zowel pas afgestudeerde als ervaren ingenieurs bevroeg onderzoeksbureau Profacts op vraag van communicatiebureau Universal Communication 878 burgerlijk ingenieurs, industrieel ingenieurs en professionele bachelors. De online enquête vond plaats in augustus en september 2012. De resultaten staan te lezen in de Talent Motivation Study.

Alvast geen verrassingen wat het gemiddelde profiel van de respondenten betreft: voornamelijk mannelijk (82%) en actief in de IT-, elektronica of telecomsector. Een derde van de bevraagde ingenieurs werd het voorbij halfjaar werd gecontacteerd door een selectiebureau of een headhunter. Er woedt dus wel degelijk een war for talent onder deze profielen. De meeste van de gecontacteerde ingenieurs staan overigens vrij open voor dergelijke contacten. 80 procent ervaart een telefoontje van een headhunter als positief.

Eerste keuze

Hun keuze voor een werkgever laten ingenieurs afhangen van voornamelijk drie factoren, zo blijkt uit het onderzoek: de sector waarin het bedrijf actief is, de financiële gezondheid van de potentiële werkgever en de integriteit van de organisatie.

Belangrijk aan de eigen job vinden ze in de eerste plaats het loon. Daarna volgen de jobinhoud, de werksfeer en de balans werk-privé. Ook jobzekerheid speelt mee volgens de bevraagde bevraagde ingenieurs.

Ongeveer een derde is momenteel actief op zoek naar een job. Zowat twee derde zegt ‘open te staan voor opportuniteiten’. Slechts een kleine minderheid (5%) geeft aan totaal geen interesse te hebben in een nieuwe baan.

Ingenieurs die een andere job willen, zoeken die vooral in IT, elektronica en telecom. Consultancy komt op de tweede plaats. Deze sectoren oefenen een grote aantrekkingskracht uit op alle ingenieurs, maar vooral op pas afgestudeerde professionele bachelors. Voor 43 procent van hen is dit de eerste keuze.

Als redenen om aan de slag te gaan in IT, elektronica of telecom geven de bevraagde ingenieurs onder andere de afwisseling in de job, de evoluties in de sector en het groeipotentieel van hun loopbaan.

Bekende merken

De bekendste merken onder ingenieurs in deze bedrijfstak zijn Belgacom, Mobistar, Telenet Siemens, HP en IBM. De respondenten noemen deze namen spontaan. Opvallend is dat een merk als Alcatel-Lucent Bell spontaan erg gekend is door burgerlijk ingenieurs, maar bij industrieel ingenieurs en zeker bij professionele bachelors bijna volledig uit beeld verdwijnt.

Consultancy is populair omwille van het loon, het zelfstandig kunnen werken en de variatie aan opdrachten. Al zijn ingenieurs ook beducht voor de lange uren, de stress die met de job gepaard gaat en het verwachte gebrek aan praktijkwerk bij dit soort werkgevers.

Minst aantrekkelijk om voor te werken vinden ingenieurs de overheid, de landbouw en de voedingsindustrie. Deze sectoren krijgen het grootste aantal negatieve stemmen, maar hebben wel nog altijd meer positieve stemmen dan distributie, transport en logistiek. Deze sectoren worden hoofdzakelijk negatief bekeken.

De overheid schiet volgens ingenieurs vooral tekort op het vlak van loon, prestatiegericht denken en dynamiek. Al zijn er ook ingenieurs die zich aangesproken voelen door de maatschappelijke relevantie van werken bij de overheid, de werkzekerheid en de betere balans werk-privé.

(wv) - Deze studie bevat ook een luik over het mediagebruik van solliciterende ingenieurs en over hun engagement. Meer info of interesse in de volledige studie? Mail naar mick.daman@uc.be 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 14755 andere jobs