Mannen vaker spijt over carrière, vrouwen over relaties

22 juni 2011
De gemiddelde man heeft vaker spijt over gemiste carrièrekansen dan de gemiddelde vrouw. Vrouwen hebben vooral spijt over verkeerde keuzes op relationeel gebied.
Spijt

Dat is althans de conclusie van een Amerikaans onderzoek dat gevoerd werd door de University of Illinois en de Northwestern University. Mensen hebben in de eerste plaats spijt wanneer het gaat over zaken die hen nauw aan het hart liggen, zo zeggen de onderzoekers.

Gemiste kansen

Omdat relaties zo belangrijk zijn voor mensen, leiden ze ook het vaakst tot gevoelens van spijt. Gemiste kansen op professioneel en educatief vlak komen op de tweede plaats en zorgen vooral bij mannen gemakkelijk voor spijt.

“Mensen streven naar sterke en stabiele relaties. Wanneer ze die verliezen of niet kunnen opbouwen, voelen ze zich ongelukkig”, zo laten de onderzoekers Mike Morrison en Neal Roese weten op ScienceDaily.com.

Kansen laten liggen

Op korte termijn hebben mensen meestal spijt over dingen die ze verkeerd hebben gedaan. Op langere termijn gaat men dan weer spijt krijgen omdat men in het verleden bepaalde kansen heeft laten liggen.

“Leven met veel spijt is niet gezond, maar een beperkte dosis spijt kan mensen juist motiveren om nieuwe kansen te grijpen en een beter leven te gaan leiden”, merken Morrison en Roese nog op. “Wie zonder spijt probeert te leven, gaat eigenlijk in tegen de menselijke natuur.”

(mo)   

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook