Sociaal verlof
Vorige

1 van 49

Volgende

Mag je het werk verlaten om naar oudercontact te gaan?

Vanuit de politiek gaan er stemmen op om ouders te verplichten deel te nemen aan de oudercontacten op school. Er zouden zelfs boetes worden opgelegd als de situatie van zoon of dochterlief niet regelmatig met de leerkrachten wordt besproken. Kan u echter als ouder hier zomaar uw werk voor laten vallen?
#

Oudercontacten worden meestal in de namiddag of vooravond georganiseerd, waardoor het voor vele ouders niet altijd haalbaar is om aanwezig te zijn. We vroegen aan Gert Mertens, jurist en kantoordirecteur van Acerta Hasselt, of de wet toelaat dat je hiervoor het werk onderbreekt.

“Een werknemer kan aan zijn werkgever vragen om vroeger naar huis te mogen gaan. De vraag is natuurlijk of de werkgever dit moet toestaan of niet. In dit geval niet. Een werknemer kan wel van het werk afwezig zijn om het hoofd te bieden aan een onvoorziene gebeurtenis, die vereist dat de werknemer in kwestie afwezig is. Denk bijvoorbeeld aan de ziekte, ongeval of hospitalisatie van de echtgenoot, schade aan de woning van de werknemer door een brand, enzovoort. Uiteraard kan een vooraf gepland oudercontact niet gezien worden als zo’n onvoorziene gebeurtenis die een verlof om dwingende redenen zou rechtvaardigen.”

Kort verzuim

Dus moet er verlof worden genomen? “Een werknemer heeft in specifieke gevallen het recht om met behoud van zijn normaal loon, op het werk afwezig te zijn ter gelegenheid van familiegebeurtenissen. Hierbij gaat het dan bijvoorbeeld over het huwelijk van de werknemer of een van zijn kinderen of de geboorte van een kind van de werknemer. Voor een oudercontact kan hij echter geen beroep doen op kort verzuim om afwezig te zijn. Het ziet er dus naar uit dat een werknemer geen andere mogelijkheid heeft dan vakantie aan te vragen om naar het oudercontact van zijn of haar kinderen gaan. Tenzij, en dat is uiteraard nog altijd de meest eenvoudige oplossing, dat de werkgever zijn werknemers toestaat om gewettigd afwezig te zijn.”

(kme) 

27 maart 2017
Aanbevolen jobs

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook