Vorige

1 van 90

Volgende
Volgend artikel:

De 7 fases van een affaire op het werk

Liefde op het werk: zo lijdt je carrière er niet onder

5 maart 2013
Werknemers zien hun collega's bijna meer dan hun eigen partner of familie en moeten vaak ook nauw samenwerken met hen. Het is bijgevolg bijna onvermijdelijk dat er tussen sommige medewerkers een romance ontstaat. Maar hoe zorg je ervoor dat die flirt of verliefdheid je carrière niet ondermijnt?
handjes vasthouden liefde werk

Je hebt je oog laten vallen op die ene collega en het is wederzijds? De volgende tips zorgen ervoor dat je carrière er geen hinder van ondervindt:

1. Doe het rustig aan

Loop niet te hard van stapel wanneer die collega, waar je al een heel jaar achterloopt, dezelfde verliefde gevoelens heeft voor jou. Doe het kalm aan, want je leert elkaar kennen in een vrij delicate omgeving en jullie zetten mogelijk jullie carrière op het spel. Natuurlijk klinkt een hevige romance op het werk ontzettend aantrekkelijk, maar je werk is niet de ideale plek voor een passionele relatie.

2. Hou het stil

Ook al wil je van de daken schreeuwen dat je dolverliefd bent op je collega, hou je in. Niet iedereen op je werk kan een relatie tussen collega's appreciëren. Er is bijgevolg geen enkele reden om ermee te koop te lopen. Collega's zullen uiteindelijk wel uit zichzelf achterhalen dat er meer aan de hand is tussen jullie twee.

3. Werk = werk

Natuurlijk is het moeilijk om je collega te weerstaan wanneer deze recht tegenover jou zit. Maar als je je job liever niet kwijt wil, vermijd dan openlijke zoensessies in de kopieerruimte. Kunnen jullie echt niet zonder elkaar? Spreek dan af tijdens de lunch of na het werk. Ook al gaat het om een collega, je houdt werk en privé altijd gescheiden.

4. Bereid je voor op het ergste

Zoals veel liefdesrelaties kunnen ook kantoorromances slecht aflopen. Moeten jullie elkaar ontwijken na een breuk of kunnen jullie nog steeds samenwerken én professioneel zijn? Niemand eist dat jullie vrienden blijven, maar probeer op het werk toch beschaafd met elkaar om te gaan. En praat zeker niet slecht over je ex bij andere collega's. Dat komt enkel verbitterd en kinderachtig over én kan jullie reputatie ondermijnen.

5. Ken de regels

Controleer welk beleid op jouw werk heerst over relaties op het werk. Sommige bedrijven hebben wel degelijk strikte gedragscodes die romances tussen collega's verbieden. Zorg ervoor dat je volledig op de hoogte bent van de bedrijfsregels en voorschriften omtrent dit onderwerp, vooraleer je je in die relatie stort.

6. Enkel voor singles

Erg simpel: denk er niet aan een kantoorromance te beginnen als je getrouwd bent. Zulk gedrag verwoest je huwelijk én je carrière wanneer je partner en collega's erachter komen.

7. Verboden terrein (1)

Hoe hevig de verliefdheid ook is, vermijd een relatie met je leidinggevende of een ondergeschikte. In een succesvolle liefdesrelatie zijn beide partijen gelijk en heeft niemand macht over de andere. Misschien vind je het sexy om je baas te versieren, maar dit zal alleen maar leiden tot jaloezie en wrevel op de werkvloer. Je medecollega's zullen immers twijfelen of je die promotie of opslag wel verdiend hebt om de juiste redenen.

8. Verboden terrein (2)

Gebruik je professionele e-mail of het interne chatsysteem niet om liefdesboodschappen (of meer) naar je geliefde te sturen. Je weet nooit wie meeleest.

9. Handen af!

Als jij en je collega naar een bedrijfsfeest, afterworkborrel of afscheidsfeestje moeten, plak dan niet aan elkaar en blijf nuchter. Wees er maar zeker van dat over zulke zaken de volgende werkdag serieus zal worden geroddeld.

10. Weersta de verleiding

Gebruik je relatie niet om bepaalde gunsten of een voorkeursbehandeling op het werk te verkrijgen. Als je een relatie hebt met iemand van IT en je laptop laat het afweten, dan moet je net als iedereen gewoon bij de help desk passeren. Denk er dus niet aan om voor het minste je geliefde (collega) in te schakelen.

(nm) – Bron: Employaid.com 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 13020 andere jobs