Hoeveel ben ik waard?
Vorige

1 van 276

Volgende
Volgend artikel:

Dit zijn de 10 best betaalde jobs in België

Laag salaris is hoofdreden om vertrek te overwegen

Loon is nog altijd een belangrijk element om van werk te veranderen.
Ongeveer de helft van de bedienden kijkt uit naar een andere job. Ze verdienen niet genoeg, hebben te weinig tijd voor quality time met het gezin, kunnen het niet vinden met hun manager en zien geen mogelijkheden om door te groeien. Dat zijn de belangrijkste redenen om andere oorden op te zoeken, zo blijkt uit een grootschalige enquête. Nochtans zijn niet alle klachten terecht...
Loon is nog altijd een belangrijk element om van werk te veranderen.

Rekruteringsbedrijf Robert Half polste 1.000 bedienden naar hun intenties op de arbeidsmarkt. "Eerst en vooral zien we dat in het algemeen de arbeidsmobiliteit stijgt", zegt Helge Moureau, die in Limburg het team van Robert Half aanstuurt. "Uit ons onderzoek blijkt dat 48% van de de bedienden eraan denkt om van werkgever te veranderen. Dat is uiteraard een gevolg van het enorme aanbod van vacatures en van de betere voorwaarden die geboden worden om nieuwkomers te overtuigen."

Niet klagen

Gaven de ondervraagden aan dat ze een overstap naar een andere werkgever overwegen, dan werd ook gepolst naar de voornaamste redenen hiervoor. "De hoofdreden (48%) is nog altijd dat ze hun salaris te laag vinden", weet Helge Moureau. "Vergeleken met de buurlanden is er nochtans geen reden tot klagen, zo blijkt uit een studie van de OESO. De War for Talent heeft in ons land al gezorgd voor een flinke loonstijging, zodat een Belg vandaag gemiddeld meer verdient dan een Duitser, Fransman of Brit. Bovendien weten we uit eigen onderzoek dat 93% van onze bedrijven het komende jaar een loonsverhoging van gemiddeld 12,7% wil doorvoeren. Al deze percentages liggen hoger dan in onze buurlanden. In Duitsland bijvoorbeeld denkt 89% aan een opslag van gemiddeld 7,2%."

Ingaan op de eisen voor een hoger salaris, is volgens Robert Half geen allesbepalend instrument om medewerkers langer te houden. "Het kan een belangrijke factor zijn, maar gegeerd talent moet zich evenzeer gewaardeerd voelen", aldus nog Helge Moureau. "De totale verloningspolitiek moet nauwgezet worden opgevolgd, maar is dus niet zaligmakend."

Strategie

Wat zijn nog andere redenen om andere oorden op te zoeken? "Na de matige verloning, volgt -weliswaar op ruime afstand- de slechte work-lifebalans (14,5%), een verstoorde relatie met de manager (8%), te weinig carrièreopportuniteiten (7,8%) en een gebrek aan waardering (7,4%)", zegt de regioverantwoordelijke. "Wat nogmaals aangeeft dat de inspanningen om mensen aan zich te binden, ruimer moeten gaan dan de cijfers op het loonbriefje. Een duidelijke strategie rond retentie en talentmanagement is meer dan ooit aangewezen."

(kme) 

6 maart 2018

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook