Zelfstandigen en bijberoep
Vorige

1 van 212

Volgende

Kortrijkzaan maakt scheenbeschermers voor topvoetballers

Toen Matthieu Libeert als student industrieel productontwerpen begon te experimenteren met carbon als materiaal, had hij nooit kunnen vermoeden dat zijn creaties zo snel een hoge vlucht zouden nemen. Nu levert hij met zijn bedrijf MAT2 allerlei beschermingsmateriaal aan sportlui, vooral scheenbeschermers voor topvoetballers. En daar zal het niet bij blijven.
MATS2
“Carbon is als een canvas waarop je je creatief kunt uitleven.” (Matthieu Libeert, MAT2)

Matthieu Libeert is een alumnus van de stilaan gerenommeerde opleiding industrieel productontwerpen aan Howest in Kortrijk. Een opleiding die niet alleen de creativiteit maar duidelijk ook het ondernemerschap stimuleert. “Er bestond bij mij geen twijfel dat ik op zelfstandige basis zou doen wat ik wilde en waar ik een passie voor voelde”, zegt Matthieu.

Deze passie zijn kunststoffen en vooral het veelzijdige composietmateriaal carbon. “Toen we daar tijdens de opleiding mee in contact kwamen, was ik er meteen door gefascineerd. Aan de hand van één mal kun je verschillende productietechnieken met verschillende materiaalsamenstellingen uitproberen. Na mijn studies ben ik nog even op school gebleven om mijn product op punt te stellen. In april 2015 ben ik dan gestart met MAT2, mijn eigen bedrijfje waarmee ik beschermingsmateriaal uit carbon maak voor sporters.”

Mond-tot-mondreclame en YouTube

Vooral de gepersonaliseerde scheenbeschermers uit carbon voor voetballers gaan vlot over de toonbank, allemaal door Matthieu Libeert met de hand vervaardigd in zijn atelier in Kortrijk. Carbon heeft als grote voordeel dat het niet alleen enorm sterk maar ook erg licht materiaal is. Vandaar dat het uitvoerig gebruikt wordt in de Formule 1, de fietsenbouw, lucht- en ruimtevaart, noem maar op.

“Mijn scheenbeschermers wegen de helft minder dan de bestaande uit kunststof”, legt Matthieu uit. “Dat ik nu in deze niche actief ben, is heel spontaan gegroeid. Ik speel zelf veldhockey en had mijn eigen scheenbeschermers uit carbon gemaakt. Nog voor ik met MAT2 was gestart, kwam ik in contact met kinesist Olivier Delie, die onder meer Kristof D’haene – toen voetballer bij Cercle Brugge, nu bij KV Kortrijk – onder zijn hoede had. Kristof was meteen geïnteresseerd in mijn scheenbeschermers, en zo ging de bal aan het rollen. Hij maakte er reclame mee op zijn Facebookpagina en bij zijn collega’s. Daar kwam enorm veel respons op. Op een bepaald moment speelde een groot deel van de Cercle Brugge-voetballers met mijn scheenbeschermers.”

Sindsdien krijgt Matthieu geregeld voetballers als Tuur Dierckx, Kristof D’haene en Jonas Heymans over de vloer. Binnenkort brengen ook Sven Kums, Brecht Dejaegere en Danijel Milicevic een bezoek aan zijn atelier. Voor de spelers van AA Gent werkte Matthieu bovendien samen met kunstenaar Dominique Lobbestael van Footballheroes. “Carbon is als een canvas waarop je je ook creatief kunt uitleven”, zegt Matthieu.

Ook zijn YouTube-kanaal, dat hij startte nog voor er van MAT2 sprake was, zorgde voor de nodige interesse. Matthieu heeft maar liefst tienduizend YouTube-abonnees, en de filmpjes waarin hij zijn productietechnieken maar ook zijn ‘mislukkingen’ uit de doeken doet, hebben inmiddels 1,6 miljoen views. “Ik post geen productvideo’s maar meer registraties van mijn ‘avonturen’ met dit wonderlijke materiaal”, zegt Matthieu. “Het is een kwestie van geven en nemen, want zo krijg ik van over de hele wereld ook waardevolle tips.”

Onuitputtelijke mogelijkheden

Matthieu Libeert sleutelt nog altijd aan zijn product; voor minder dan de perfectie wil hij niet gaan, al beseft hij wel dat die niet bestaat. Maar het streven alleen al houdt hem scherp en gemotiveerd. “Het gaat om details die mensen niet eens zouden opmerken, maar wel een doorn in mijn oog zijn, zoals minuscule luchtbelletjes in het hars, vezeltjes die niet helemaal goed liggen, enzovoort. Het zit in mijn karakter om voor niets minder dan topkwaliteit te gaan”, zegt Matthieu.

Op dit moment ligt de focus van MAT2 als jong bedrijf vooral op de sport, maar de materiaalkennis en productietechniek van Matthieu Libeert lenen zich eigenlijk tot alle soorten producten uit carbon. “Er is duidelijk een grote markt voor de scheenbeschermers, en die zorgen nu voor een constant en vast inkomen. Maar daarnaast heb ik onlangs bijvoorbeeld een ukelele uit carbon gemaakt, samen met instrumentenbouwer Tim Duerinck, die ook graag met materialen experimenteert. Tijdens zijn studies heeft hij onder meer een cello uit piepschuim gecreëerd. Vorige zomer maakte ik, volgens een concept van Koen De Gezelle, een volledige zeeroeiboot van 8 meter lang. Dergelijke zaken kun je niet even gemakkelijk vermarkten als de scheenbeschermers, maar het zijn fantastische kruisbestuivingen. Door de tests die ik ervoor moet doen, leer ik nog altijd enorm veel bij. Geen enkel idee is te zot voor mij (lacht). Zo zou ik binnenkort graag eens een fietskader maken.”

Met zijn achtergrond als productontwerper wil Matthieu zich in de toekomst ook op andere markten richten, zoals meubilair en verlichting. “Met carbon is zo goed als alles mogelijk. Ik wil wel steeds samenwerken met andere creatievelingen, want dat vind ik enorm verrijkend. Ik heb nu een productieflow waarbij ik veertig scheenbeschermers per week kan maken. Ik kan me voorstellen dat ik mettertijd een aantal mensen in dienst zal nemen, maar het zal altijd voor het grootste deel handwerk blijven, waar ik mijn stempel wil op drukken. Massaproductie zal nooit mijn ding zijn.”

(jd) – Meer info: www.mat2products.com 

31 januari 2016
Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook