Thuiswerken
Vorige

1 van 289

Volgende

Kan je thuiswerken in de bouw?

Kan-je-thuiswerken-in-de-bouw
Thuiswerk zit in de lift, en dat in alle sectoren. Ook in de bouwsector kan je thuiswerken, maar uiteraard niet altijd en overal. Geen thuiswerk op de bouwwerf, maar toch. “Ook de bouw digitaliseert aan een snel tempo. En dat brengt thuiswerk met zich mee.”

Niet elke bouworganisatie staat volop op de werf. Een voorbeeld daarvan is sectororganisatie Bouwunie, waar zowat 20 mensen werken uit elke Vlaamse provincie.

“Zelf woon ik in Waals-Brabant. Iedereen elke dag naar het kantoor in Vilvoorde laten rijden, in de gekende files op de ring en ver daarbuiten, heeft weinig zin”, vindt Jean-Pierre Waeytens, gedelegeerd bestuurder bij Bouwunie. “Onze mensen verliezen hierdoor te veel kostbare werktijd. Bovendien werken dagelijkse files weinig motiverend.”

Thuiswerk is ook een element in de war for talent. Het totaal niet toelaten waar het wel kan, blijkt vaak nefast.

“Op lange termijn geraak je als organisatie waardevolle collega’s kwijt omdat die het werk dichter bij huis gaan zoeken”, weet Waeytens. Langs de andere kant, zo oppert hij, is werken op kantoor ook nodig voor het groepsgevoel bij de collega’s. “Altijd thuiswerken, is nefast voor de betrokkenheid en ook wel een stukje nefast voor de werkvreugde.”

Thuiswerk vs. energiebesparend naar kantoor: wat kies jij?

Welke policy staat voorop?

“Wij hanteren een flexibel werksysteem”, stelt de gedelegeerd bestuurder. “Elke collega mag drie dagen per week thuiswerken. Op werkdagen is het ook toegestaan dat iemand eerst van thuis werkt om dan na het grootste fileleed naar kantoor af te zakken. Of omgekeerd: vroeger vertrekken en thuis verder werken”, klinkt het.

“Daarnaast hebben we voor wie dat wil satellietkantoren in Brugge en Hasselt. Ook mogen we gebruik maken van kantoorruimtes van ons sectorfonds Constructiv in het centrum van Brussel, wat handig is als je daar vergaderingen hebt.”

Bij Bouwunie omschrijven ze het werk als resultaatgebonden. “Het werk gedaan krijgen, primeert. Waar en wanneer je het doet, is van minder belang, zolang de slinger natuurlijk niet te hard doorslaat. We merken dat collega’s deze manier van werken enorm appreciëren en hierdoor zelfs flexibeler zijn als het werk dat vraagt.”

CHECK: Heb jij ook flexibele uren?

Hoe zit dat in de bouwsector?

Uit de recente editie van het Salariskompas van Jobat blijkt dat het aantal medewerkers in de bouw die kunnen thuiswerken op vijf jaar tijd is verdubbeld. Waarmee de bouwsector een van die sectoren is waar thuiswerk in verhouding de laatste jaren het felst is toegenomen. Ruim 1 op 3 kan in de sector af en toe thuis aan de slag.

“Uit eerdere informele bevragingen weten we dat onze bouwwerkgevers open staan voor thuiswerk. Corona heeft hier meer dan een handje in geholpen”, beaamt Waeytens.

Interesse in een job in de bouwsector? Bekijk het huidige vacatureaanbod!
Job-alert: jobs op maat in jouw mail

En in vergelijking met andere sectoren?

In sectoren als IT, banken en overheid kunnen in verhouding meer medewerkers thuiswerken. “Natuurlijk is thuiswerk niet voor elke functie mogelijk in de bouw. Je kan moeilijk een huis metselen van thuis uit”, stelt hij.

“In onze sector zijn het vooral kantoorgebonden profielen, zoals administratieve medewerkers, die thuis kunnen werken. Al is 100 procent thuiswerk ook daar uitgesloten. Want vaak moeten die mensen met speciale programma’s werken of bouwplannen kunnen printen. Zaken die van thuis uit minder evident zijn. Ook het contact met de collega’s en klanten blijft belangrijk, en dat loopt van thuis uit minder makkelijk.”

Toch stelt de gedelegeerd bestuurder bij Bouwunie vast dat Teams-vergaderingen hun intrede hebben gedaan, ook in de klantencontacten. “Ook de bouw digitaliseert aan een snel tempo. Die digitalisering zal zeker ook voor een verdere evolutie in het thuiswerk zorgen.”

Thuiswerk per sector: percentage van medewerkers die (af en toe) thuis kunnen werken

  Sector Thuiswerk 2022 Stijging tov 2018
1. Telecom, ICT & internet 84% + 36%
2. Energie & milieu 71% + 37%
3. Bank & Verzekeringen 70% + 40%
4. Overheid 65% + 62%
5. Chemie & farmaceutische industrie 61% + 70%
6. Onderwijs, vorming & onderzoek 48% + 30%
7. Bouw 37% + 137%
8. Klein- & groothandel 35% + 166%
9. Gezondheidszorg 30% + 116%
10. Horeca 12% + 55%

Thuiswerk per functie: percentage van medewerkers die (af en toe) thuis kunnen werken

  Functie Thuiswerk 2022 Stijging tov 2018
1. ICT’ers 85% + 43%
2. Consultants 77% + 40%
3. Marketing & communicatie 74% + 50%
4. HR 72% + 83%
5. R&D 69% + 71%
6. Directie & management 67% + 44%
7. Ingenieurs 66% + 82%
8. Financiën & boekhouding 64% + 76%
9. Overheid 60% + 78%
10. Verkoop & sales 52% + 57%
11. Administratie & secretariaat 44% + 126%
12. Onderwijs, vorming & opleiding 39% + 30%
E-GIDS: Thuiswerken op een productieve én gezonde manier

(William Visterin) - Bron: Jobat Salariskompas 2023

24 mei 2023
Anderen bekeken ook