Jonge werknemers niet jaloers op hoger loon collega’s

11 april 2012
Uit een onderzoek aan de University of St Andrews (Schotland) is gebleken dat men best gelukkig is bij het besef dat collega’s en vrienden meer verdienen. Maar dat geldt slechts tot de leeftijd van 45 jaar.

Jonge werknemers zouden volgens de Schotse onderzoekers niet ontgoocheld of jaloers worden door de hogere lonen van anderen. Integendeel: het verschil versterkt hun overtuiging dat ze ooit evenveel zullen verdienen.

Bedreiging voor het zelfbeeld?

Onderzoekers Felix FitzRoy en David Ulph merken ook op dat die hoopvolle instelling rond het 45ste levensjaar verandert. Dan wordt het hogere salaris van meer succesvolle collega’s een bedreiging voor het zelfbeeld en de algemene tevredenheid over het leven. Wanneer een werknemer die leeftijd bereikt heeft, komt hij/zij tot het besef dat er nog maar weinig carrièremogelijkheden zijn. Op dat moment heeft de werknemer al een uitzicht op zijn inkomensniveau voor de rest van zijn leven.

Eerder werd al aangetoond dat het inkomen van anderen een positief effect kan hebben op de tevredenheid van werknemers in Oost-Europese overgangseconomieën die gekenmerkt worden door een hoge groei, ongelijkheid en sociale mobiliteit. Algemeen werd aangenomen dat de inkomens van anderen een negatief effect hebben op de tevredenheid, voor alle leeftijdscategorieën. Maar dat wordt nu door het nieuwe onderzoek tegengesproken.

(jn) - Bron: Express.be 

Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook