Loonkloof
Vorige

1 van 124

Volgende
Volgend artikel:

De loonkloof moet dicht van Europa

In deze sport verdienen vrouwen meer dan mannen

Lindsey Vonn, ex-alpineskiester
In de sporttop zijn het gewoonlijk de mannen die financieel domineren. Kijk maar naar de voetbalcompetitie om de loonkloof te zien. Toch is het niet overal zo drastisch en is er zelfs een sport waar de vrouwelijke atletes met de grootste vergoeding gaan lopen.

De sportwereld heeft op het vlak van gendergelijkheid geen al te beste reputatie. Integendeel. Toch zijn er sporttakken waar het loonverschil minder dramatisch is en waar vrouwen zelfs over hun mannelijke collega’s springen. Haast letterlijk én met een snowboard, want het is vooral de wintersport waar vrouwen op een gelijkwaardig loon mogen rekenen en de top de kans krijgt om zelfs met meer prijzengeld aan de haal te gaan.

Dezelfde prijzenpot

Zowel de mannelijke als de vrouwelijke competities kunnen rekenen op ongeveer hetzelfde prijzengeld. Iets dat in andere sporten nog niet het geval is. Ryan Wallerson, journalist bij Ozy.com, stelt dat snowboarders op één uitzondering na, hun vrouwelijke topsporters hetzelfde betalen als hun mannelijke atleten met eenzelfde ranking. “Een onderzoek van BBC wees al uit dat 7 op de 8 wintersporten dezelfde prijzenpot voor beide geslachten voorzien.”

Wallerson benadrukt ook dat 50% van de best verdienende alpine-skiërs vrouwen zijn. Zelfs de absolute topverdiener is hier een vrouw. De grootste Noord-Amerikaanse windersportwedstrijden voorzien volgens hem een gelijke verloning voor hun deelnemers, van de podiumplaatsen tot de laatste plaats wordt er naar gelijkheid gestreefd bij mannen en vrouwen. Al 10 jaar zelfs. Voornamelijk een verdienste van Action Sports Alliance. Deze groep vrouwen ijveren voor gendergelijkheid in de sportwereld en zorgden ervoor dat binnen de X Games dezelfde prijzen worden voorzien voor mannelijke en vrouwelijke topsporters.

Wallerson verwijst nog naar het basketbal om de kloof in andere sporten nog eens te belichten. “Vorig jaar ontving een speelster uit het Amerikaanse vrouwenbasketbal een gemiddelde verloning van 78.000 dollar. Hun mannelijke tegenhangers mogen daarentegen rekenen op een vergoeding van gemiddeld 7,8 miljoen dollar.” Dat is een veelvoud dus.

Tweede job

Toch wil dit niet zeggen dat skiën zo lucratief is. Niet alle professionele atleten kunnen van hun sport alleen rondkomen. Voormalig skikampioene Lindsay Vonn maakt een kanttekening bij de mooie prijzenpot. “Alleen de 5 tot 10 beste skiërs van de wereld kunnen zonder tweede baan rondkomen,” bekent Vonn. Zowel bij de mannen als de vrouwen is dat zo.

Het kan (nog) beter

Is er dan geen werk meer aan de winkel? Jawel. De grote evenementen doen volgens Wallerson inspanning om gendergelijkheid te bewerkstelligen, maar op lagere niveaus is nog niet iedereen mee. Maar als ook daar het niveau van de vrouwelijke deelnemers de hoogte inschiet, zullen die organisaties niet anders kunnen dan bijbenen en zich verplicht voelen tot het eerlijk verdelen van de prijzenpot.

Daarnaast is er maar één vrouw die een hoge leidinggevende functie heeft binnen de International Ski Federation. De 12 leden van de raad van bestuur van de federatie zijn allemaal mannen. Daar kan dus nog wel wat diversiteit aan toegevoegd worden.

Maar dat de sporttak op zich goed bezig is daar slalommen we niet omheen. Hopelijk volgt de rest van de sportwereld ook.

(sjv) - Bron: Express Business / Ozy  

18 juli 2016
Anderen bekeken ook