Het loon van...
Vorige

1 van 764

Volgende

Hoeveel is een alleenstaande zelfstandige waard?

In het tv-programma ‘Hoeveel ben je waard?’ op VIER getuigden elke week moedige Vlamingen over hun inkomsten, eigendommen en uitgaven. Zo ook Martine Thijsen, een straffe Limburgse die haar mannetje kan staan.
Martine Thijsen
  • Naam: Martine Thijsen
  • Leeftijd: 42 jaar
  • Woonplaats: Eigenbilzen
  • Beroep: Zelfstandige ijssalon ‘El Patio’
  • Burgerlijke staat: Alleenstaand

Als alleenstaande moeder van drie kinderen runt ze een eigen zaak en houdt ze haar huishouden draaiende. “Soms denk ik ‘waar ben ik toch mee bezig’, maar de moed geef ik nooit op. Er zijn ergere dingen in de wereld.”

Inkomsten

  • Gemiddelde omzet ijssalon: 1.921 euro/maand
  • Allimentatie/kindergeld: 1.328 euro/maand

Totaal : 3.249 euro/maand 

Uitgaven

  • Hypotheek huis: 628 euro/maand
  • Sparen voor de kinderen 3x 20 euro/maand = 60 euro/maand
  • Zakgeld voor de kinderen 3x 15 euro/maand = 45 euro/maand

Totaal: 733 euro/maand 

De kinderen

Haar drie kinderen, Alejandro (14), Nayeli (13) en Yilena (7) zijn haar oogappels. Elk derde weekend van de maand gaan ze naar hun papa, de overige dagen wonen ze bij Martine. De twee oudste zijn van Martine haar eerste man, de jongste dochter komt uit een andere relatie.

Het is altijd een hele planning om alles praktisch te regelen. De drie kinderen moeten elk op een ander uur naar school vertrekken en komen ook op een ander uur thuis. “Ik moet goed in het oog houden wie wanneer welke taken moet maken, wie een sportzak mee moet nemen, wanneer ze naar hun hobby’s gaan, … Dat is altijd zo’n geregel.”

Martine Thijsen
Martine en de kinderen proberen zoveel mogelijk tijd samen te spenderen. Aangezien haar zaak ’s avonds open is, is dat niet altijd vanzelfsprekend. “Elke avond probeer ik een kwartiertje te chillen met de kinderen, zo weet ik wat ze die dag allemaal hebben uitgespookt.” Daarnaast heeft ze een planning hangen op de frigo. Daarop staan de taken die de kinderen moeten vervullen. “Ik probeer zoveel mogelijk te combineren, elke avond helpt één van hen me met de afwas. Zo kletsen we wat bij.”

Het huis

Martine woont in een oud groot huis dat ze met haar man in 2001 kocht. In 2005 zijn ze gescheiden, sindsdien betaalt ze het alleen af. Ze heeft al heel veel eigenhandig verbouwd om kosten te besparen, maar ze zou graag nog enkele werken laten uitvoeren. “De muur van mijn garage is aan het wegzakken. Dat laten maken zal heel veel kosten. Ik stel het altijd uit maar vroeg of laat zal ik het toch moeten laten repareren.”

Daarnaast zou ze ook nog haar eigen slaapkamer willen verbouwen, twee veluxramen laten plaatsen, de gevel laten opvoegen en de ramen laten schilderen.

IJssalon & snackbar

Op de benedenverdieping runt ze El Patio, een ijssalon/snackbar. Ze verkoopt er zelf gedraaid ijs, broodjes en snacks. “Mijn inkomsten zijn heel afhankelijk van het weer. In de zomer verdien ik goed, in de winter moet ik écht zien te overleven.” Enkele jaren geleden sloot Martine haar ijssalon en combineerde ze twee jobs. Toen ze haar werk kwijt geraakte besloot ze om haar zaak terug te openen en uit te breiden met een broodjesbar.

Martine Thijsen
Het lukt net om rond te komen. Gelukkig kan ik op het OCMW terug vallen. Zij betalen een deel van de energiefactuur en als het nodig is, krijg ik ook voedselpakketten. Veel mensen schamen zich daar voor maar als het kan, waarom zou ik er dan geen gebruik van maken?” Martine wil zo weinig mogelijk voedselpakketten gebruiken. “Er zijn mensen die dat harder nodig hebben dan ik.” Er hangt Martine ook nog een grote kost boven het hoofd. Ze zal binnenkort verplicht worden om een witte kassa te laten installeren. Dit zal haar 3.500 euro kosten.

Kindergeld & alimentatie

Momenteel krijgt Martine 1.328 euro kindergeld en alimentatie. “Gelukkig heb ik dat nog, van mijn zaak alleen kan ik nooit overleven.” Martine zou alles kunnen verkopen, kleiner gaan wonen en een 9 to 5 job zoeken. Maar daar is ze te fier voor. Ze streeft haar droom na om het ijssalon te doen slagen én een leuke thuis aan haar kinderen te bieden.

De kinderen weten dat hun mama het niet heel breed heeft. “Ik kan mijn kinderen niet verwennen, maar op die manier geef ik ze ook bepaalde waarden mee.” Door haar kinderen bewust met geld te laten omgaan, leren ze volgens Martine ook veel bij. Later zullen ze trouwens ook voor alles zelf moeten zorgen. “Als we naar de supermarkt gaan, dan laad ik niet zomaar de kar vol. Ik kan al die dure snoep en koeken niet kopen. Maar als ik ze dan iets geef, dan appreciëren ze het eens zo hard.”

Martine Thijsen
(jh) - Bron: VIER 

2 juni 2016
Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook