Loonkloof
Vorige

1 van 127

Volgende

5 redenen waarom vrouwen minder verdienen

3 juli 2012
De loonkloof is nog steeds de wereld niet uit. Vrouwen met eenzelfde beroep als mannen verdienen vaak toch nog altijd minder. Maar waarom hebben vrouwen een lager loon dan mannen? Vijf (mogelijke) redenen!
Loonkloof

Reden 1: Vrouwen onderhandelen niet

Vrouwen kunnen evengoed onderhandelen als mannen, zolang ze het maar niet voor zichzelf moeten doen. Een onderzoek van Michael Morris van de Columbia Business School toont aan dat dat wanneer een man over zijn loon negotieert, het gewoon over zijn loon gaat. Wanneer een vrouw dit doet, denkt ze ook aan de sociale kosten. ‘Zal de persoon aan de andere kant mij nog aardig vinden als ik blijf volhouden?’

Op financieel vlak bereikt een vrouw dus vaak minder, maar voor haar gevoel niet. Ze heeft immers méér loon gekregen en ook op sociaal vlak gescoord. Ook geven vrouwen graag wat af van hun loon als dat betekent dat ze bijvoorbeeld flexibelere werktijden krijgen.

Reden 2: Vrouwen worden geen manager

In Nederland is ongeveer 19% van de vrouwelijke werknemers manager. In Litouwen is dit ongeveer 44%. Wereldwijd verdienen vrouwelijke managers ongeveer 14% (zo’n 10.000 euro) minder dan mannelijke managers.

Adviesbureau Mercer verklaart het verschil aan het feit dat vrouwen vooral in HR of marketing werken en dat deze functies sowieso minder verdienen dan bijvoorbeeld (mannelijke) financiële managersfuncties.

Reden 3: Vrouwen kiezen ‘vrouwenberoepen’

De loonkloof is opvallender in specifieke sectoren. Dat beweert Kea Tijdens, onderzoekcoördinator bij het Amsterdams Instituut voor Arbeidsstudies, in een onderzoek naar de sectorale inkomstenverschillen. In financiële instellingen bedraagt de loonkloof meer dan 30%, in het onderwijs is dat ‘maar’ 15%.

Mannen én vrouwen in vrouwenberoepen verdienen gemiddeld minder dan in mannenberoepen. Nederlandse en buitenlandse studies concludeerden dat vrouwenberoepen daadwerkelijk ‘minder waard’ zijn dan mannenberoepen.

Reden 4: Vrouwen werken parttime

Parttime werken levert nu eenmaal een lager loon op dan wanneer men fulltime werkt. Vrouwen werken nog steeds meer parttime dan mannen, onder meer om voor de kinderen te zorgen. Ongeveer 82% van de Nederlandse vrouwen tussen de 23 en 45 jaar die kinderen of een kind heeft, werkt parttime. Bij vrouwen zonder kinderen is dat maar voor 37% het geval. Rond de 80% van de mannen werkt voltijds.

Reden 5: Vrouwen kiezen de verkeerde studie

De ene studie levert later meer op dan de andere. Het carrièreplatform Intermediair ondervroeg 2.000 mensen waaruit bleek dat bij de hogere inkomens meer economiestudenten zaten dan taal- en cultuurstudenten.

Als een vrouw evenveel wil verdienen als haar mannelijke collega kan ze volgens de studie best voor techniek kiezen. In de hoogste inkomenscategorieën zijn daar namelijk bijna evenveel vrouwen als mannen. Vrouwen in de techniek zijn zeldzaam en kunnen zo het verschil maken.

(nm) – Bron: Intermediair.nl 

Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook