Bazen
Vorige

1 van 491

Volgende
Volgend artikel:

Leidinggevenden missen al te vaak die ene vaardigheid

Hoe slecht is jouw baas?

Donald Trump
Heb je een goede baas dan moet je niet verder lezen. Zij hebben allemaal ongeveer dezelfde eigenschappen: ze kunnen goed motiveren, communiceren en hakken knopen door. Slechte bazen zijn elk op hun eigen manier onbekwaam. Welk type is jouw baas?
Donald Trump
Donald Trump

1. De autoritaire baas (Don Draper uit "Mad Men")

Een autoritaire baas verkoopt graag show en neemt risico’s. Hij is ook creatief en ziet veel, maar dat maakt hem ook argwanend tegenover andere mensen. Communiceren is niet zijn sterkste punt. Is je baas zo’n autoritair type? Dan ben je best heel duidelijk in de omgang met hem zodat er geen ruimte is voor misverstanden. E-mail kan hiervoor een handig hulmiddel zijn, zo heb je duidelijk op papier wat er afgesproken is.

2. De narcistische baas (Miranda Priestly uit "The Devil Wears Prada")

Zo iemand is heel erg op zichzelf gericht. Hij zet zich heel ver boven zijn ondergeschikten, dat vindt hij heel belangrijk. Een narcistische baas is heel kritisch voor zijn personeel, kan niet om met feedback en heeft weinig empathie. Communiceer daarom regelmatig en eerlijk, zo kan je zien wat er schuilt achter de bullebak. Anticipeer voor iets een probleem wordt en lach: met een kwinkslag krijg je zelfs een narcist (af en toe) ontdooid.

3. De allemansvriend (Michael Scott uit "The Office")

Je moét hem wel graag hebben, maar dat is niet altijd positief. Soms is hij gewoon ongeschikt. Hij gaat heel intuïtief tewerk en neemt amper beslissingen. Zo’n baas biedt vooral veel opportuniteiten voor jezelf. Je kan je eigen weg gaan zonder teruggefloten te worden, let er wel op dat je je baas genoeg betrekt en een logische verklaring hebt waarom je iets op die manier aanpakt.

4. De autocratische baas (Vito Corleone uit "The Godfather")

Een autocratische baas is heel aanwezig. Meestal is hij bot en jaagt hij zijn mensen schrik aan. Daardoor zijn ze een slechte motivator, en dat is meteen hun grootste minpunt. Je brengt het beste uit mensen naar boven door hen te inspireren, niet door hen bang te maken.

5. De veeleisende baas (Donald Trump uit "The Apprentice")

Een veeleisende baas creëert een heel competitieve werksfeer. Hij stelt hoge eisen en dito doelen. Zo’n chef moet je uitvragen over hoe hij het juist in detail ziet, welke stappen er moeten genomen worden etc. En laat hem weten dat je het apprecieert dat hij zulke duidelijke doelen vooropstelt.

(mr) – Bron: hotjobs.yahoo.com 

14 december 2010
Anderen bekeken ook