Beroepenfiches
Vorige

1 van 157

Volgende
Volgend artikel:

De verschillen tussen statutairen en contractuelen

5 redenen waarom huisarts een knelpuntberoep is

waarom huisarts een knelpuntberoep is
Jos Vanhoof, bestuurslid van artsensyndicaat BVAS en zelf ook huisarts, ziet diverse oorzaken waarom zijn beroep onder druk staat. “De maatschappij, en dus bij uitbreiding de overheid, moet zorgen dat het huisartsberoep aantrekkelijker wordt.”

“Door de veroudering van de bevolking wordt de zorgvraag complexer en dus tijdsintensiever. De huisarts kan minder patiënten per dag verder helpen”, zo haalt Jos Vanhoof aan. Een tweede aspect is dat huisartsen geen vrije spreekuren meer hebben, ze werken nu op afspraak. “Was het vroeger de patiënt die de agenda bepaalde, dan is het nu de arts: hij of zij kiest hoeveel patiënten per dag gezien worden.”

Wat ook meespeelt is de veranderde work-life balance. “De huidige generatie stelt buiten de professionele activiteiten ook andere prioriteiten”, aldus Vanhoof. En ten vierde is er de verhoogde uitstroom. “Sommige huisartsen kiezen vroegtijdig voor een andere medische invulling zoals adviserend geneesheer bij een ziekenfonds, arbeidsgeneesheer of verzekeringsarts. En er gaan er ook heel wat met pensioen, daar waar men vroeger langer aan boord bleef.”

Is jouw werk-privéleven in balans? Doe de test!

Een laatste reden is dat de zogenaamde quota voor artsen niet aangepast zijn. “We leveren met andere woorden te weinig huisartsen af. Waardoor er zorgcapaciteit te kort komt, met gevaar op zorginfarcten.”

Het huisartsberoep aantrekkelijker maken, kan volgens hem door extra middelen, tijd én ondersteunend personeel te voorzien. “Als de gemeenschap hoogkwalitatieve zorg wil verwachten, dan moet men ook consequent durven investeren in de invulling daarvan.”

Gezocht: huisartsen
Job-alert: jobs op maat in jouw mail

Investeren in zorg

Concreet gaat het volgens Vanhoof om te beginnen over extra financiële middelen. “Om de praktijkorganisatie te ondersteunen met secretariaatsmedewerkers, een praktijkmanager voor de extraprofessionele taken en het ter beschikking stellen van aangepaste en ingerichte gebouwen.”

Daarnaast is ook extra tijd nodig voor de uitoefening van het beroep. “Extra tijd door de administratieve overlast te beperken en extra ondersteunend personeel zoals praktijkverpleegkundigen die de arts in zijn praktijkvoering kunnen helpen.”

Lees ook: Dit zijn de 20 meest gezochte functies in de zorg

Volgens de huisarts is er werk aan de winkel. “Als de gemeenschap hoogkwalitatieve zorg wil en mag verwachten, zorg die gezondheidsbevorderend is voor de bevolking, zorg die kostensparend is en toch toegankelijk voor iedereen, dan moet men als maatschappij ook consequent durven investeren in de zorginvulling.”

Extra: Hoeveel verdien je in de gezondheidszorg?

(William Visterin)

24 november 2023

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte