Jobs met toekomst
Vorige

1 van 167

Volgende
Volgend artikel:

Waarom is dierenarts zo’n knelpuntberoep?

Doet de dokter binnenkort nog je consultatie?

Doet de dokter binnenkort nog je consultatie
Consultaties worden steeds vaker uitgevoerd door verpleegkundigen.

Bij raadplegingen denken de meesten spontaan aan een arts. Maar in de praktijk voert een verpleegkundige die raadpleging steeds vaker uit. Meestal als een patiënt van zeer nabij moet worden opgevolgd of ondersteund.

Onze gezondheidszorg heeft zich altijd gericht op de behandeling van acute ziekten. Maar het systeem is minder afgestemd op patiënten met complexe en langdurige gezondheidsproblemen. “Daarom is er nood aan een andere aanpak”, stelt sectorfederatie Zorgnet Icuro. Met, volgens hen, meer samenwerking en integratie van de zorg, en vaak ook het betrekken van extra zorgverleners.

Wanted: verpleegkundigen

Niet nieuw

Dat verpleegkundigen extra taken op zich nemen, zoals consultaties, is zeker niet nieuw. “In andere landen, waar deze raadplegingen al verder ontwikkeld en geregeld zijn, is de ervaring alleszins positief, en dit wordt bevestigd door talrijke wetenschappelijke publicaties”, klinkt het bij Zorgnet Icuro.

Lees ook: Wat doet en verdient een verpleegkundige?

Op basis van een recente studie beveelt het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) aan om dit soort initiatieven ook in België verder te ontwikkelen. Mits ze zorgvuldig worden omkaderd door afspraken met andere zorgberoepen op nationaal en lokaal niveau.

Ontdek: Van deze 5 verpleegkundigen zijn er (veel) te weinig

Herverdeling van taken

De lopende hervorming van het verpleegkundig beroep past, volgens Zorgnet Icuro, alvast in deze logica. “Door een onderscheid te maken tussen de verschillende niveaus van competentie, moet het mogelijk zijn om de rollen en activiteiten op een duidelijke manier aan iedereen toe te kennen.”

De aanpak moet er ook voor zorgen dat de beschikbare zorgverleners en financiële middelen zo goed mogelijk worden ingezet. “De herverdeling van bepaalde taken om de reeds overbelaste professionals, zoals artsen, te ontlasten kan hierbij helpen.”

CHECK: De 5 basiseigenschappen van een verpleegkundige

(William Visterin)

1 december 2023
  • Jobs voor verpleegkundige
Anderen bekeken ook