Zelfstandigen en bijberoep
Vorige

1 van 212

Volgende

Hoe moet een zelfstandige sociale bijdragen betalen?

Een zelfstandige moet zich bij een Sociaal Verzekeringsfonds naar keuze aansluiten. De sociale bijdragen die door de Sociale Verzekeringsfondsen geïnd worden, dekken vier sectoren van het sociaal statuut: pensioen, kinderbijslag, faillissementsverzekering, gezondheidszorgen en ziekte-uitkeringen.
#

De sociale bijdragen moeten per kwartaal betaald worden en zijn ondeelbaar, zelfs wanneer je je zelfstandige activiteit niet het hele kwartaal uitgeoefend hebt.

De bijdragen van een heel jaar worden normaal berekend op basis van het bedrag van de netto beroepsinkomsten van drie jaar daarvoor (referentiejaar). Bij je eerste 3 jaren als zelfstandige betaal je voorlopige bijdragen, die dan achteraf aangepast worden.

De bijdragen komen overeen met een percentage van de inkomsten en bedragen ongeveer 22,5 procent van je beroepsinkomsten. Voor de berekening van de bijdragen worden de beroepsinkomsten van het referentiejaar geïndexeerd.

Als je jaarinkomen lager ligt dan een bepaald bedrag (1.419,49 euro EUR in 2013) betaal je als zelfstandige in bijberoep geen sociale bijdragen. Als je het bijberoep stopt binnen het jaar, heb je onder bepaalde voorwaarden recht op terugbetaling van de betaalde bijdragen.

i.s.m. Securex 27 september 2013
Aanbevolen jobs

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook