CV
Vorige

1 van 150

Volgende

Hoe lang is het ideale CV?

CV
Een vacature voor je droomjob gezien? Dan haal je uiteraard alles uit de kast om uitgenodigd te worden voor een gesprek. En daar heb je twee dingen voor nodig: een overtuigende motivatiebrief en een opvallend cv. Maar hoe lang mag je cv nu eigenlijk zijn?

Het antwoord is simpel: alles hangt af van je vaardigheden, je ervaring en je opleidingen. Voor de ene job kom je met één pagina toe, voor een andere functie heb je er misschien twee nodig. Dus vergeet alle tips en tricks om je cv op één pagina te zetten en volg gewoon je buikgevoel.

Er is maar één regel waar je rekening mee moet houden: kwantiteit is belangrijker dan kwaliteit. Hoe lang je cv precies is, hangt dus niet af van een eeuwenoude traditie, maar wel van de weg die je tot nu toe hebt afgelegd.

Relevantie telt

Iedereen maakt een bepaalde evolutie door in z’n carrière: de ene maakt promotie en werkt jarenlang in hetzelfde bedrijf, de andere springt van de ene job naar de andere. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je elke stap moet opnemen in je cv. Hoe meer overbodige informatie je in je cv schrijft, hoe kleiner de kans dat je de aandacht trekt van de werknemer.

Het is een kunst om je cv – en dus je ervaring en je vaardigheden – af te stemmen op een vacature. Zoeken ze iemand met goede communicatieve skills? Toon dat dan!

De perfecte match

Het heeft echt geen zin om al je studies, opleidingen, prestaties of taken op te sommen. Beter is om een verhaal te vertellen waaruit blijkt dat je de perfecte match bent.

Zoeken ze een geboren manager? Vertel dan bijvoorbeeld hoe je de productiviteit op je vorige job met maar liefst 15 procent hebt doen stijgen. Of toon aan dat je een nieuwe manier hebt ontwikkeld om je teams efficiënter te laten functioneren. Alleen zo bewijs je dat je de geschikte kandidaat bent.

Gebruik de ruimte

En als je daarvoor twee pagina’s nodig hebt, dan is het zo. Sommigen hebben de neiging om het lettertype zodanig te verkleinen dat alles perfect op één pagina past. Een goede raad: begin er niet aan. Een werkgever wil in één oogopslag kunnen zien wat er staat en dat is niet mogelijk met superkleine lettertjes.

Nog een tip: zorg voor voldoende ruimte en prop niet alle tekst op elkaar. Dat toont alleen maar aan dat je geen oog hebt voor organisatie.

Extra pagina

Gebruik dus liever een extra pagina, maar let wel op dat ook die pagina mooi gevuld is. Staan er maar twee of drie regels op die tweede pagina? Dan kun je maar beter ergens schrappen waardoor je cv toch op één pagina komt te staan. Of je geeft wat meer over jezelf prijs. Vrijwilligerswerk, hobby’s, sportactiviteiten, reizen, … Het zijn allemaal dingen die meer verklappen over je persoonlijkheid en aantonen dat je ook een interessant leven hebt buiten het werk. Ook dat maakt deel uit van je verhaal.

(dt/em) - Bron: The Muse 

21 september 2018
Aanbevolen jobs

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook