Gelukkig op het werk
Vorige

1 van 1035

Volgende
Volgend artikel:

Ben jij een optimist? Doe de test

Hoe herken je een (psychisch) probleem bij een collega?

Nico De fauw, psycholoog
Bedrijven zouden best wat meer aan preventie van psychische problemen mogen doen, vindt psycholoog Nico De fauw. Want hoe vroeger de detectie, hoe korter de hulp.
Psycholoog Nico De fauw
Nico De fauw, psycholoog

Kortom: scheve situaties op de werkvloer moeten sneller ontmijnd worden. Als preventieve maatregel stelt De fauw voor dat leidinggevenden en andere sleutelfiguren getraind worden in het leren herkennen van signalen en in probleemoplossende vaardigheden.

Alles oké met je collega?

  • Alles wat op een verminderd functioneren wijst, kan een indicatie zijn van psychische moeilijkheden.
    Let vooral op afgenomen concentratievermogen, geagiteerde reacties, een gespannen houding, slaperigheid, meer fouten maken, minder spraakzaam worden, zich afzonderen tijdens de lunch… Zeker als dit gedrag indruist tegen iemands gewoontes, is dit een teken aan de wand.

  • Problematisch middelengebruik kan zich ook vertalen in:
    veelvuldige afwezigheid of te laat komen, arbeidsverzuim door arbeidsongeschiktheid (is twee tot zes keer hoger dan gemiddeld), motivatie- en productiviteitsdaling, teruglopende kwaliteit van het werk, arbeidsongevallen door verminderde waakzaamheid of door roekeloos gedrag. De kans op ongevallen is twee tot vier hoger als er roesmiddelen in het spel zijn. Volgens ramingen gebeuren 15 tot 30 procent van de arbeidsongevallen onder invloed van alcohol.

  • Ontvang je als collega signalen van psychische problemen, dan kan je voorzichtig polsen wat er aan de hand is.
    ‘Je bent beter té bezorgd dan helemaal niet’, meent psycholoog Nico De fauw. Hendrik Peuskens, psychiater: ‘Door er niet naar te vragen, glipt twee derde van de probleemgebruikers door de mazen van het net. Dat is aangetoond.’

  • Het reiken van een helpende hand mag niet te dwingend zijn.
    De fauw: ‘Mensen hebben vaak schroom om voor hun problemen uit te komen. Door er zelf over te spreken, geef je aan dat je bezorgd bent en bereid om te helpen. Dat je gemerkt hebt dat er iets mis is, zal de persoon in kwestie uiteindelijk als positief ervaren. Het kan best dat zo iemand na een tijdje naar je terugkeert en bekent dat hij het moeilijk heeft en er iets aan wil doen.’


(pvd) – Foto: (bd) – Meer info: www.werkgroepverder.be - www.passant.be - www.alexianentienen.be 

29 april 2011

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook