Werkplek
Vorige

1 van 574

Volgende

Hoe bespaar je 300 euro per maand aan energie?

Het pas opgerichte Vlaams Energiebedrijf moet jaarlijks negentig overheidsgebouwen renoveren. Maar energie besparen is niet alleen een kwestie van renovatie of isolatie. Het is vooral het gedrag van mensen dat het verschil maakt. Door een beetje op te letten, kan je heel wat euro’s besparen.
#

Het Vlaams Energiebedrijf kreeg begin juli groen licht van het Vlaams Parlement. De ambitie om als concurrent van Electrabel/Suez op te treden, werd afgezwakt. Het Vlaams Energiebedrijf moet het energieverbruik in overheidsgebouwen beperken, nog altijd werk genoeg dus. In een eerste fase moet het zich concentreren op energiebesparing in overheidsgebouwen. Daarvan staan er iets meer dan 3.000 in Vlaanderen. Het is de bedoeling om er jaarlijks 90 te renoveren.

Niet alleen isoleren

Na de zomervakantie stelt minister Lieten de vacature voor een algemeen manager van het Energiebedrijf open. Wat moet die kunnen? Niet enkel dubbel glas installeren of de overheidsgebouwen beter isoleren. “Het belang van de attitude van de gebruikers van de gebouwen wordt vaak onderschat. Voor de energie-efficiëntie is het belangrijk om niet enkel te kijken naar het gebouw zelf”, vertelt Kris Van Daele, ceo van fifthplay, dat via een op internet gebaseerd platform energiebesparing creëert. “Naarmate de isolatie en de infrastructuur efficiënter worden, is het meer en meer het gedrag van de mensen en de apparaten in het gebouw die aandacht verdienen.”

“De manager van het Vlaams Energiebedrijf moet in eerste instantie inzicht krijgen in het energieverbruik, onder het motto "meten is weten". Gebruikers in een bedrijf of een overheidsgebouw moeten bewust gemaakt worden van hun energieverbruik, anders is het bijna onmogelijk om het energieverbruik te verlagen. Dat is geen eenvoudige taak, hiervoor heb je moderne tools nodig. Op basis van de opgedane kennis is het ook noodzakelijk om daarnaar te handelen. Het slim aansturen van de apparaten, de verlichting en de verwarming is een grote uitdaging voor de nieuwe ceo van het Vlaams Energiebedrijf”, vertelt Kris Van Daele.

Besparingstips voor op het werk

Eerdere projecten van fifthplay hebben aangetoond dat tot 17% energiebesparing gerealiseerd kan worden, enkel door energiebewustzijn te creëren bij werknemers in een kantooromgeving.

Enkele tips:

 • 100 bureaulampen van 15 watt uitdoen buiten de kantooruren = besparing van ongeveer 1.250 euro per jaar
 • 10 computers van 150 watt uitzetten buiten de kantooruren = besparing van ongeveer 1.250 euro per jaar
 • 10 grote bedrijfsprinters uitzetten buiten de kantooruren = besparing van ongeveer 2.000 euro per jaar
 • 10 verlichtingslampen van 100 watt uitzetten buiten de kantooruren: verkleint de CO2-uitstoot met 3.300 kg
        

Besparingstips voor thuis

Als je gaat bouwen of verbouwen, heb je een unieke kans om je huis energiezuinig te maken. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Bovendien krijg je vaak nog een financieel steuntje in de rug van de overheid.

Maar ook zonder een verbouwing, kan je ettelijke euro’s besparen:

 • Schakel tv's, computers, randapparatuur en verlichting helemaal uit als je niet thuis bent.
 • Zet de verwarming of airco 's nachts uit of op minder verbruik.
 • Kamers waar niemand is, hoeven niet verwarmd te worden.
 • Kies voor spaarlampen.
 • Was op een lagere temperatuur of met het spaarprogramma.
 • Maak gebruik van nachttarief voor het wassen en drogen.
 • Ontdooi de diepvriezer regelmatig, een ijslaagje van 2 mm zorgt voor een meerverbruik van 10%.
 • ...
           

Meer besparingstips en een tool om het energieverbruik van je huishoudtoestellen in te schatten, vind je op www.energievreters.be .   

Meer informatie over hoogrendementsbeglazing, dakisolatie, zonne-energie, condensatieketels, ventilatie, premies en nog veel meer vind je op www.energiesparen.be .  

"Energiebeheer op afstand wordt steeds belangrijker”, aldus Kris Van Daele, ceo van fifthplay, dat via een op internet gebaseerd platform energiebesparing creëert. “Want onze planeet vraagt om duurzaam met energie om te gaan. De beschikbaarheid van fossiele brandstoffen daalt omdat we stilaan alle reserves opgebruiken. Energie wordt dus niet alleen duurder, we moeten ook veel meer investeren in hernieuwbare energie en bewuster omgaan met ons verbruik. Energiebeheer op afstand is de eerste stap in de goede richting: het geeft ons de kans om op afstand elektriciteit en warmte te meten, te beheren, te schakelen en te regelen. Dit slim energiemanagement kan je niet enkel in bedrijven toepassen, maar ook voor particuliere woningen en op het niveau van steden en gemeenten."

(mr)            

19 juli 2011
Aanbevolen jobs