Selectietesten
Vorige

1 van 47

Volgende

Hoe bereid ik mij voor op selectietests?

21 augustus 2008
Met uitzondering van kennistests kun je niet studeren voor betere resultaten op selectietests. Je algemene kennis en mentale vaardigheden kun je op korte tijd nu eenmaal niet verbeteren.
"Bij intelligentietests zul je nooit beter presteren dan wat je weet"

“Je kunt je in enige mate wel voorbereiden”, verzekert Erna Sterckx van Kern Selection. “Zo kun je jezelf vertrouwd maken met het soort vragen dat je kunt krijgen. Op internet vind je genoeg voorbeelden. Het effect van die voorbereiding is wel beperkt. Bij intelligentietests zul je nooit beter presteren dan wat je weet. Bij persoonlijkheidstests kun je proberen je beter voor te doen. Maar dan antwoord je op een ‘sociaal wenselijke’ manier. De tests zijn echter zo opgesteld, dat dat makkelijk doorprikt wordt.”

Hoewel goede tests zo zijn opgesteld dat het resultaat niet te veel afhangt van de omstandigheden op het moment zelf, kunnen (een gebrek aan) motivatie en vermoeidheid het resultaat wel beïnvloeden. “Zorg ervoor dat je zeker goed uitgeslapen en in prima conditie bij de rekruteerder arriveert, want zulke tests zijn best vermoeiend”, waarschuwt Sterckx.

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook