Het loon van...
Vorige

1 van 771

Volgende

Het loon van een plantenverzorger: 1.300 euro netto

We vroegen Koen Van Renterghem (21) uit Dilbeek hoeveel hij verdient ...
Plantenverzorger Koen Van Renterghem (21), Dilbeek
  • Beroep: plantenverzorger
  • Privé: thuiswonend
  • Brutoloon: 1.750 euro
  • Nettoloon: 1.300 euro
  • Extra's: hospitalisatieverzekering, middageten aan verminderde prijs

Wat doe je voor job?

Ik ben plantenverzorger in zes serres van de Plantentuin in Meise. Onder meer van de tropische en vleesetende planten en de begonia’s. Ik giet de planten. Meestal begin ik in de tropische serre: het is daar altijd 25 graden, maar ’s ochtends is dat nog te doen. Mijn andere taken zijn: meststoffen toevoegen, planten herstellen als ze zijn omgevallen en ze insnoeien in de winter.

Je bent bekend geworden als de verzorger van de beroemde stinkende reuzenaronskelk – de grootste bloem ter wereld - die slechts om de paar jaar in bloei staat. Hoe was dat?

Ja, iedereen heeft het vooral onthouden doordat ik net aan het skiën was toen hij bloeide. Ik had het graag willen zien: de reuzenaronskelk bloeit slechts één keer om de drie à acht jaar ... Ik heb nog vijf dagen langer gewerkt om het mee te kunnen maken, maar pas toen ik in het buitenland zat, stond hij in bloei ... Maart vorig jaar was dat. Mijn kameraden kwamen me de krant tonen met het nieuws. Tijdens mijn vakantie ben ik dan door veel radiozenders gebeld. De bezoekers en collega’s spreken me er nog altijd over aan. In het begin vroeg iedereen plagend: ‘Hoe was je verlof?’. De reuzenaronskelk was 2,33 meter hoog, en daarmee de grootste bloem ter wereld. De bloei duurt maar 2 à 3 dagen en de eerste uren stinkt hij verschrikkelijk: iets van rottend vlees, ranzige kaas en bedorven vis. Die geur zat echt dagenlang in de kleren van de verzorgers.

Wat heb je gestudeerd?

Tuinbouwschool. Ik heb vakantiewerk en stage gedaan in de Plantentuin. Mijn eindwerk ging over vleesetende planten. Zo ben ik in september 2009 in de Plantentuin terechtgekomen. Mijn studies gingen vooral over de traditionele buitenplanten. We hebben maar een klein stukje gezien over tropische kamerplanten. De echte opleiding krijg je pas door hier dagelijks mee te werken met de collega’s.

Doe je je job graag?

Gewoon gras afrijden, zegt me niet veel. Ik heb me altijd met speciale buitenplanten willen bezighouden. Die zijn veel onvoorspelbaarder: je moet alles een beetje zelf uitzoeken. Elke plant is anders en het duurt jaren vooraleer je die een beetje kent. En het is ook tof om de vragen van de bezoekers te beantwoorden. Er bestaan veel misverstanden heb ik al gemerkt. In mijn serre tonen we hoe rijst en ananas groeit. Veel mensen denken dat ananassen aan bomen groeien, maar eigenlijk groeien ze aan een plant, laag bij de grond. En dichtklappende vleesetende planten bijvoorbeeld zijn helemaal niet gevaarlijk voor de mensen. Dat lijkt zo misschien in de strips, maar onze vleesetende planten hier worden maximaal enkele centimeters groot en eten alleen maar insecten. Enkel als ze binnenin hun blad tweemaal aangetikt worden, gaan ze toe. Zo herkent de plant het verschil tussen een insect en een regendruppel.

Wat vind je van je inkomen?

Ik ben best tevreden, maar het zou nog wat meer mogen zijn. (lacht) Ik denk dat iedereen dat wel zou antwoorden, niet?

Spaar je?

Ja, ik woon nog thuis, dus dat lukt. Binnenkort moet ik misschien een nieuwe wagen aanschaffen en ik wil later een huis kopen. In mijn tuin wil ik zeker proberen om enkele speciale planten te zetten. Tropische planten zullen niet lukken met ons Belgisch weer. Sommige oosterse bananensoorten wel, alhoewel … bij mijn ouders is er al eens een olijfboom kapotgegaan. (lacht)

Waar geef je met plezier geld aan uit?

Muziek is mijn hobby: ik zit in een discobar. En met mijn kameraden op vakantie gaan, skiën bijvoorbeeld. (lacht)

Wat zou je doen als je de lotto wint?

Dan zou ik een wereldreis maken naar Azië en naar het tropisch regenwoud in Brazilië.

DISCLAIMER
Jobat is niet verantwoordelijk voor de juistheid van bovenstaande gegevens. Deze werden verkregen door middel van een persoonlijk interview, een momentopname in de tijd en het leven van de persoon in kwestie. Bovenstaande info dient m.a.w. ter indicatie van het loon in een welbepaalde job/functie, mogelijk zijn bepaalde gegevens niet langer correct en/of volledig.
 

16 juli 2012
Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook