Opleidingen
Vorige

1 van 236

Volgende
Volgend artikel:

Is je werkgever verplicht om je opleidingsverlof te geven?

Gezonder werken in de bouw

Isoleren met hennep is gezonder.
Houtwolisolatieplaten, kalk-hennep, stro, geëxpandeerde kurkplaten zijn natuurlijke alternatieven voor klassieke vloer-, dak- en muurisolatie op basis van chemische grondstoffen. Naast duurzamer zijn natuurproducten ook stukken gezonder om mee te werken. De belangstelling van aannemers groeit, al blijft die beperkt.

“Duurzaam is vaak onzichtbaar”, zegt Jurgen Schmidt van EcoStore in Melle. “De isolatieschil kan uitgevoerd worden in natuurlijk duurzame materialen of in chemische materialen zoals PIR (polyisocyanuraathardschuim) en PUR (polyutheraan). Wat het ook is, je ziet geen verschil met het huis of gebouw ernaast, maar als bewoner of gebruiker mérk je het wel.”

Meer aannemers en architecten kiezen voor natuurlijke bouwmaterialen, maar dé revolutie is er (nog) niet. “Jammer genoeg is bouwen met natuurlijke producten nog niet aan iedereen besteed. Er zijn klanten die al lang heel bewust kiezen voor natuurlijke producten, maar het blijft een minderheid. We merken wel een geleidelijke verschuiving. Het voorbeeld van een kennis of een collega kan al volstaan. Ook vanuit de klassieke aannemersmarkt komt er meer interesse. De prijs van een ecologische woning ligt niet per se hoger dan die van een klassieke bouw als je het terugverdieneffect op lange termijn meerekent.”

Winstmarges

“Plus: hoe beter je woning geïsoleerd is, hoe lager de stookkosten en hoe minder CO² je produceert”, vervolgt Jurgen. “Los van een beter comfort, vochtregulatie en warmtebuffering bieden deze producten nog voordelen tegenover isolerende chemische producten. Minder CO²-impact, betere recyclagemogelijkheden en minder bouwafval zijn mooi meegenomen.”

Waarom de bouwmarkt voorlopig niet op de kar springt, heeft een reden. “Bouwpromotoren kennen de voordelen, maar wie jaren PIR of PUR gepromoot heeft, kan plots niet zomaar een ander verhaal brengen. Natuurlijke pleisters of isolatie worden dan enkel tegen een extra winstmarge aangeboden, waardoor de eindgebruiker de perceptie krijgt dat ecologisch bouwen duurder is. Maar ook voor bouwprofessionals zijn duurzame bouwmaterialen uiteindelijk interessant, alleen al door de afwezigheid van toxische stoffen.”

Workshop leem en kalkglanspleisters maken

Workshops: leem, kalkglanspleisters...

Aannemers of stukadoors met koudwatervrees voor natuurlijke bouw- en afwerkingsmaterialen kunnen met technische ondersteuning en advies over de juiste systeemopbouw over de streep gehaald worden. Workshops leem, kalk of natuurlijke isolatiematerialen helpen daarbij.

Vanaf dit voorjaar kunnen professionelen en doe-het-zelvers infosessies volgen over ecologische isolatie- en afwerkingsmaterialen. De opeenvolgende fasen komen aan bod: voorbereiding van de ondergrond, soorten pleisters, mogelijke afwerkingen en specifiek advies op maat van een project. “We geven zelfs workshops op maat voor aannemers”, zegt Jurgen Schmidt.

“We stellen samen een opleiding op waarin we verschillende technieken samenbrengen. Denk aan leem- en kalkpleister, Marokkaanse tadelakt, Stuc & Floor kalkglanspleister, noem maar op. Naast de workshops willen we ook infoavonden opzetten over natuurlijk isoleren. Het kan nooit kwaad om zo breed mogelijk te sensibiliseren en zowel de bouwheer, de aannemer en de architect bewust maken van de alternatieven.”

(Wieland De Hoon) - Meer info: www.ecostore.be/workshops

21 februari 2020
  • Jobs voor bouw
Anderen bekeken ook