Vorige

1 van 492

Volgende
Volgend artikel:

7 simpele stappen tegen angst en stress tijdens Covid-19

Een koude neus op je werk? Dit is de oorzaak!

26 juni 2018
Denk je dat je te hard werkt? Check dan even je neus. De kans is groot dat die koud aanvoelt, want volgens wetenschappers is een koude neus het teken dat je te hard nadenkt.

Een pijnlijke nek, barstende hoofdpijn, rode ogen. Allemaal aanwijzingen dat je te lang achter je computer hebt gezeten en last hebt van stress. Maar wist je ook dat je neus de perfecte indicator is om te weten of je te hard werkt? Als die koud aanvoelt, leg je best al je werk even aan de kant.

Dat blijkt uit een onderzoek van de University of Nottingham, waarin veertien vrijwilligers allerlei taken moesten uitvoeren. Tijdens de opdrachten werd met behulp van warmtecamera’s de gezichtstemperatuur op verschillende plekken gecontroleerd.

Bloedtoevoer

Het resultaat? De personen die meer moeite hadden om alle opdrachten uit te voeren, en dus harder moesten nadenken, hadden een veel koudere neus dan de personen die de taken deden met … euhm … twee vingers in de neus. Het temperatuurverschil bedroeg maar liefst 1 graad.

Dat komt volgens de onderzoekers omdat er meer bloed naar de hersenen moet stromen wanneer je hard nadenkt. Dat bloed stroomt dat niet naar de zogenoemde uitsteeksels zoals je oren en neus. Het kost ook veel meer energie om het bloed daar naartoe te pompen.

Sneller ingrijpen

Een verrassend resultaat, wat van groot belang kan zijn in bepaalde beroepen. Zo stelt een van de onderzoekers, dokter Alastair Ritchie, dat je sneller kan zien en dus ook ingrijpen wanneer een werknemer overwerkt is.

Voor een piloot die urenlang vliegt of een spoedarts die shiften van meer dan tien uur werkt, is het belangrijk om geconcentreerd te blijven. Een foutje - of zelfs een burn-out voorkomen - kan dus perfect met dit simpel trucje.

(dt/em) - Bron: Mybodyandsoul.com.au 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 14695 andere jobs