Go for happy
Vorige

1 van 706

Volgende
Volgend artikel:

Doe de zelfzorgtest: je werk of je leven?

De basics van Dieter Coppens

dieter-coppens
Dieter Coppens trok tijdens De Warmste Week op roadtrip met zijn soepbus.
Eigenlijk is hij grafisch vormgever. Maar in Vlaanderen is hij beroemd dankzij het populaire en bekroonde tv-programma Down the road, waarmee hij met jongvolwassenen met het syndroom van Down op avontuur trekt. Wat kun jij – professioneel en privé – leren van Dieter Coppens?

Vrijheid is een van zijn absolute basics, maar wel altijd in combinatie met respect voor de mens en de natuur. Daarom is hij ambassadeur voor de campagne ‘Mei plasticvrij’ en draagt hij de natuur hoog in het vaandel. Oftewel: wees lief voor elkaar en voor de planeet, dan komt alles wel goed.

1. De meeste mensen deugen

Zijn bedoeling met het tv-programma 'Down the road' was om de kijkers kennis te laten maken met mensen die het syndroom van Down hebben. Het programma heeft veel ogen geopend. De angst in de maatschappij om in contact te treden met mensen met een beperking, is gekeerd, zo kon Dieter Coppens zelf vaststellen.

Onlangs trok hij, als fervente lifter, met de duim omhoog van Vlaanderen naar Rusland en ging hij bij wildvreemden aankloppen om te overnachten. Die reis bevestigde voor hem andermaal dat ‘de meeste mensen deugen’, zoals Rutger Bregman schrijft in zijn gelijknamig boek. “Ik denk dat wij allemaal te veel angst hebben voor elkaar.”

2. Zet je gezin op de eerste plaats

Toen bij zijn echtgenote baarmoederhalskanker werd vastgesteld, stond de wereld van Dieter Coppens even stil. Het gezin – met zijn vrouw en drie kinderen en zijn eigen ouders en broers – is de basis voor hem, als nest waar je je waarden meekrijgt. Samen met zijn gezin verbouwde hij onlangs hun huisje in de Ardennen. “Natuurlijk werd er weleens gevloekt, maar we hebben het toch maar tot een goed einde gebracht.”

Doe de test: Is jouw werk-privéleven in balans?

3. Less is more

De tv-carrière van Dieter Coppens begon bij het toenmalige tv-station TMF, waar hij samen met zijn neef Mathias met 100 dollar op zak in honderd dagen van de Zuidpool naar de Noordpool moest geraken. Zijn vliegticket en camera dienden als loon. Filmen en monteren deden de twee helemaal zelf. Qua goedkope televisie kon dat tellen, maar het was wel de start van zijn tv-carrière.

Het is alvast tekenend voor zijn kijk op het leven. Hoe meer je hebt, hoe meer zorgen je erbij krijgt. “We kunnen het allemaal met wat minder doen.” Of hoe belevingen en ervaringen meer van tel zijn dan materiële spullen.

(WIlliam Visterin) - Bron: Go for happy Magazine

26 februari 2021
Anderen bekeken ook