Collega's
Vorige

1 van 453

Volgende

De 5 fatale fases van te hard werken

Meer dan een miljoen managers en professionals in Nederland en Vlaanderen worstelen met stress- en burnoutklachten. Vaak zonder dat ze zich hiervan bewust zijn. Hun drive en doorzettingsvermogen doet ze vroeg of laat belanden in een vicieuze cirkel van alsmaar meer en harder werken. Herken de vijf fases bij jezelf en je collega’s en doorbreek het patroon.
#

“Het gaat vaak om leiders van een team, project of bedrijf met een groot verantwoordelijkheidsgevoel”, vertelt Slow Working trainer Heidi Does van doesmindful.nl. “Ze zijn consciëntieus en doen wat ze beloven. Ze laten zich niet zomaar kennen als er wéér meer werk bijkomt.”

Volhouden en doorzetten zijn krachtige kwaliteiten. Toch schuilt er een risico in als we diezelfde kwaliteiten grenzeloos inzetten. Want dat zorgt ervoor dat we vroeg of laat vastlopen in een slopende vicieuze cirkel van alsmaar harder werken ...

Die vicieuze cirkel bestaat uit 5 fases:

Fase 1: Je neemt te veel hooi op je vork

Je hebt je handen vol en doet je best om al je taken zelf tot een goed einde te brengen. Je geeft weinig uit handen, want dat gaat volgens jou sneller en dan weet je tenminste dat de kwaliteit goed is.

Collega’s zien dat ook en profiteren graag mee van jou perfectionisme. Ze proberen extra taken dus aan jou te delegeren. En jij? Jij zet een tandje bij.

Fase 2: Je raakt het overzicht kwijt

Je hebt inmiddels zoveel om handen, dat je het overzicht verliest over hoofd- en bijzaken. Iedereen weet je ondertussen te vinden. Want zij weten: als ze het bij jou neerleggen hoeven zij zich geen enkele zorg meer te maken.

Voor je het goed en wel doorhebt ben je vooral bezig met andermans problemen en deadlines. Daar verlies je veel tijd mee. Tijd die je liever aan je eigen projecten zou besteden.

Fase 3: Je verliest jezelf in brandjes blussen en ad hoc klussen

Je grenzeloze inzet begint zich te wreken.

In fase 3 zit je aandacht grotendeels bij de uitvoering van operationele taken, brandjes blussen en ad hoc klusjes. Tussendoor lopen ook alledaagse werkzaamheden gewoon door. Zoals e-mails beantwoorden, vergaderingen bijwonen, klanten bezoeken enzovoort. Ook al werk je keihard, je to-do lijst lijkt alleen maar langer te worden. Maar afhaken staat niet in je woordenboek. Je zet dus door ...

Fase 4: Je ervaart geen voldoening meer

Gaandeweg ervaar je nog maar weinig voldoening in het werk dat je doet. Zonder dat je er erg in hebt, is je werk een kwestie van taken afstrepen geworden.

Je hoopt dat, als je to-do lijst eenmaal leeg is, je weer ruimte krijgt voor de dingen die voor jou belangrijk zijn. Misschien dat je daarom vanavond thuis nog even doorwerkt, of tijdens het weekend. Dan ben je weer helemaal bijgebeend en vrij om te doen waar je goed in bent en plezier in hebt. Dus: je zet je schouders er nog maar eens onder ...

Fase 5: Je verliest je status van expert

Je hebt keihard gewerkt en ein-de-lijk heb je de boel weer op de rit voor jezelf. En juist dan komen er weer nieuwe vragen, klussen en projecten op je af. Je vindt het lastig om daar nu nee tegen te zeggen. Je agenda is immers niet meer zo vol.

De verwachtingen en prioriteiten van anderen slokken je kostbare tijd en aandacht weer op. Je vicieuze cirkel van alsmaar harder werken begint van voren af aan. Hoe vaker dit gebeurt, hoe eerder je status van expert op jouw vakgebied hieronder te lijden heeft.

Het lukt je in alle chaos namelijk niet meer om tijd te voorzien om jouw unieke talenten en kwaliteiten te ontwikkelen en onderhouden. Het ontbreekt je aan tijd en aandacht om juist die projecten en opdrachten aan te nemen die perfect bij jouw ervaring en expertise passen.

Heidi Does: “Zonder verdere interventie is dit een patroon dat zich blijft herhalen. Dat leidt uiteindelijk tot stress- en burnoutklachten. Het is daarom belangrijk zo snel mogelijk de verschillende fases van deze vicieuze cirkel te herkennen. Bij jezelf, bij je collega’s en/of bij je medewerkers. Hoe eerder je de signalen herkent en je verantwoordelijkheid hierin neemt, hoe sneller je het slopende karakter ervan doorbreekt. Daarmee kan uitval door stress- en burnoutklachten voorkomen worden.”

(hd/sjv) 

Na een lange carrière als communicatieadviseur bij internationaal opererende bedrijven leert Heidi Does nu managers, team-/projectleiders en ervaren professionals hoe niet harder maar slimmer te werken, zodat ze toekomen aan wat er écht toe doet en ze meer plezier en zingeving in hun leven gaan ervaren. Zij doet dit met Slow Working trainingen op basis van mindfulness.  

Vraag haar gratis e-book ‘Elke dag moeiteloos effectief in je werk’ aan op www.doesmindful.nl. 

29 september 2016
Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook