Persoonlijke ontwikkeling
Vorige

1 van 890

Volgende
Volgend artikel:

Wees geen olifant, design je eigen job

Carrièrepech? 4 trucs om er sterker uit te komen

Het is niet altijd gemakkelijk om terug overeind te krabbelen nadat je onderuit werd gehaald door een tegenslag. Toch is een tegenslag vaak niet voor niets geweest en leer je er meer uit dan je zelf beseft. Enkele dingen om in het achterhoofd te houden...
#

Soms is het moeilijk om je situatie in het juiste perspectief te zetten. Zeker met al die jonge ondernemers die tussen de soep en de patatten uit het niets levensveranderende uitvindingen weten te lanceren of elke dag opnieuw apps met wereldsucces op ons afschieten. Wordt er nog gefaald?

Wie niet waagt, niet wint. Tegen de lamp lopen, hoort er nu en dan eens bij. Sommige mensen die niet vanaf het begin succes weten te boeken of hun initiatief na een tijdje ineen zien stuiken, kunnen wel eens het gevoel krijgen dat zij de enige zijn die mislukken. Ze nemen hun pech vaak persoonlijk, voelen zich beschaamd en zijn zwaar teleurgesteld. Laat staan dat ze nog eens opnieuw durven proberen.

Toch kan carrièrepech je net die inzichten bezorgen die je in de toekomst meer succesvol zullen maken.

1. Ervaring is onbetaalbaar (en daar heb je nu hopen van)

Het was uiteindelijk misschien een negatieve ervaring, maar je kan er lessen uit halen die geen enkele andere leerschool je kan bijbrengen.

Je leert dat je niet altijd rekening kan houden met onvoorziene omstandigheden. Soms ben je gewoon onderhevig aan externe beslissingen. Plots uiteenlopende en onverzoenbare meningen binnen het management, politieke beslissingen of instabiliteit, natuurrampen … Misschien denk je nu dat je het had kunnen zien aankomen? Volgende keer weet je op welke waarschuwingstekens je kan letten en hoe je best reageert tijdens een crisismoment.

Je kan met een subjectievere blik terugkijken op hoe je dingen hebt aangepakt. Was je te enthousiast om je nog voldoende voor te bereiden? Heb je in je haast cruciale stappen overgeslagen? Was je startkapitaal wel ruim genoeg? Was er wel een match tussen je project en het doelpubliek? Was het gewoon slechte timing?

Met een heldere geest terugkijken op je ervaring, kan je veel leren. Wie weet haal je er nieuwe ideeën uit of – als je nog in je project gelooft – de moed om je kans nog eens te wagen in andere omstandigheden.

2. Je weet beter hoe je je volgende project moet aanpakken

Een project staat en valt met de mensen die eraan meewerken. Een team met een gezamenlijke focus en koers is belangrijk en de eerste stap in de juiste richting.

Hoe stel je een optimaal team samen? Je leert talenten te appreciëren en karakters matchen. Waren er (inter)persoonlijke problemen? Je gaat beter weten hoe je deze volgende keer kan aankaarten.

Was er een gebrek aan leiderschap? Ontbrak de juiste ingesteldheid? Was er een ontbrekende schakel? Volgende keer weet je welke cursussen je extra kan volgen om op punt te zijn, hoe je de juiste persoon op de juiste plaats kan krijgen en hoe je best met elkaar om gaat.

3. Je leert je prioriteiten en jezelf beter kennen

Misschien ben je zeer passioneel aan je project begonnen, maar ben je na verloop van tijd gewoon je passie of zelfs interesse verloren. Was het uiteindelijk wel zo’n goed idee? Is de vereiste input, het resultaat wel waard? Ben je gewoon van mening veranderd?

Als je niet langer geëngageerd bent in je project, zal het waarschijnlijk ook niet succesvol zijn. Het is beter om dan te stoppen, je project uit handen te geven, een andere richting in te slaan of je passie terug te vinden.

Tegelijkertijd is dat misschien het moment waarop je kunt ontdekken wat je écht wil bereiken. Je voelt beter aan wat jou gelukkig kan maken en leert je prioriteiten in het leven kennen.

Eerst voel je je misschien schuldig, maar uiteindelijk zal je opgelucht zijn dat je gestopt bent en van koers bent veranderd.

4. Je hebt tijd voor nieuwe opportuniteiten

Als één deur sluit, gaat er ergens een andere deur open. Pech in je project kan gewoon een teken zijn dat je je aanpak moet veranderen, maar het kan evengoed betekenen dat er ergens anders een beter project op je ligt te wachten.

Heb je jezelf echt 100% geïnvesteerd om je project te doen slagen en faalt het dan nog, dan kan je jezelf niets kwalijk nemen. Je ervaring maakt je misschien wel geschikt om andere kansen te grijpen en mogelijkheden te zien, die wél meer jouw ding zijn.

Je pech kan je uiteindelijk naar succes leiden als je leert om er de richtingaanwijzers uit te halen. Je ervaring leert je dingen, waarvan je anders nooit het nut had ingezien of waar je anders zelf nooit aan had gedacht.

Je hebt ooit al eens een risico genomen en de eerste stap gezet. Je weet dat succes aan de durver is. Falen is nooit prettig, maar het bereidt je voor op succes als je weer recht bent gekrabbeld.

(sjv) – Bron : Brazencareerist.com 

23 september 2015
Anderen bekeken ook