Gezondheid
Vorige

1 van 701

Volgende
Volgend artikel:

Zonder werkdruk geen werkgeluk

Ben ik verplicht om naar de bedrijfsarts te gaan?

Ik ben nu al vier jaar aan het werk bij dezelfde werkgever. Maar nog nooit ben ik bij een bedrijfsarts moeten langsgaan. Kan dat wel?
#

Niet alle werknemers moeten een medisch onderzoek ondergaan. In het koninklijk besluit over het gezondheidstoezicht staat voor welke functies zo’n medisch onderzoek verplicht is. Het gaat onder andere over werknemers die activiteiten met welbepaalde risico’s uitvoeren, een veiligheidsfunctie bekleden of beeldschermwerk verrichten. Zij moeten voor hun aanwerving een voorafgaand medisch onderzoek door de arbeidsgeneesheer laten uitvoeren. Voor deze werknemers zijn ook periodieke medisch onderzoeken verplicht. De frequentie is in de meeste gevallen jaarlijks maar kan aangevuld worden met tussentijdse onderzoeken.

Weet dat je als werknemer steeds het recht hebt om spontaan de arbeidsgeneesheer van je werkgever te consulteren voor problemen waarvan je denkt dat ze veroorzaakt zijn door het werk dat je uitoefent. Wanneer je je zorgen maakt, kan je dus zelf ook initiatief nemen.

Wanneer je meer dan vier weken afwezig bent geweest (ziekte, ongeval of zwangerschap), zal je eveneens verplicht bij de arbeidsgeneesheer moeten langsgaan. Dit moet gebeuren binnen de acht dagen die op je werkhervatting volgt. De arbeidsgeneesheer zal dan nagaan of je in staat bent je oorspronkelijke werk in alle veiligheid te hervatten.

”in 12 augustus 2019

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook