50-plussers
Vorige

1 van 82

Volgende
Volgend artikel:

55-plussers zijn gelukkiger dan jongere collega’s

Bedrijven willen 50-plussers uitwisselen

"Wat doen we met het loon, de groepsverzekering, onkosten, enzovoort als een werknemer bij een ander bedrijf aan de slag is?" (Hilde Haems, chief hr officer SD Worx)
AXA, KBC, Belgacom en SD Worx lanceerden vorige week Experience&Work. Met dit initiatief willen ze 50-plussers onderling uitwisselen en hen zo langer aan de slag houden. Alhoewel er wettelijk nog barrières zijn, kijkt Hilde Haems van SD Worx al verder. “Waarom zouden we ons beperken tot 50-plussers”
vijftiger
"Wat doen we met het loon, de groepsverzekering, onkosten, enzovoort als een werknemer bij een ander bedrijf aan de slag is?" (Hilde Haems, chief hr officer SD Worx)

Het is een proefproject, zegt Hilde Haems, chief hr officer bij SD Worx. En de lancering van Experience@Work vorige week was vooral een intentieverklaring om anders om te gaan met ervaring op onze arbeidsmarkt. Er staan ook nog heel wat bezwaren tussen wil en daad. Wettelijk is het bijvoorbeeld nog niet mogelijk om werknemers zomaar uit te wisselen via werkgeversgroeperingen, het hele idee achter Experience@Work.

“In een werkgeversgroepering behouden werknemers hun contract bij hun huidige werkgever, maar gaan ze voor een tijd aan de slag bij een andere werkgever. Dat gebeurt na overleg met alle partijen en in functie van de verlangens van de werknemers en de vereisten van de werkgever”, legt Hilde Haems uit.

Het concept is niet nieuw. Werkgeversgroeperingen bestaan als sinds 2000. Vanaf dan al kunnen ondernemingen onderling een werkgeversgroepering oprichten om samen personeelsleden aan te werven.

Weinig succesvol

Het initiatief, dat ontstaan is in de sociale economie en zich richt tot laaggeschoolde werknemers die in de werkloosheid zijn beland, kent tot op vandaag weinig succes. De strenge voorwaarden waaraan een werkgeversgroepering moet voldoen, zijn daar niet vreemd aan.

Bovendien is het systeem amper gekend bij Belgische werkgevers, blijkt uit een rondvraag van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ). In heel België bestaan er momenteel vier werkgeversgroeperingen. Geen enkele van die vier bevindt zich in Vlaanderen. Uit hetzelfde NSZ-onderzoek blijkt dat slechts één op de tien werkgevers het bestaan van de werkgeversgroepering kent.

Toch bestaat er aardig wat potentieel voor dit initiatief, meent het NSZ-voorzitster Christine Mattheeuws. “Als werkgevers de voordelen te horen krijgen van zo’n groepering zijn zes op de tien van hen geneigd om deel te nemen. Voor hen is dit een manier om bepaalde expertise, die bijvoorbeeld niet voltijds vereist is binnen hun onderneming, of te duur is, te delen met andere ondernemers.”

Wetswijziging nodig

Om Experience@Work voor alle werknemers en werkgever toegankelijk te maken is er echter een wetswijziging nodig, weet Hilde Haems. “De regering heeft zich geëngageerd om het systeem uit te breiden naar andere werknemers. De ontwerptekst is inmiddels goedgekeurd, maar moet nog bij KB worden uitgevoerd. Het is de vraag of dit nog lukt voor de verkiezingen. Bovendien schijnt de uitbreiding beperkt in de tijd te zijn. Meer dan een proefperiode wordt het dus niet.”

Als de bedrijven achter Experience@Work werk willen maken van hun gezamenlijke voornemen voor de uitvoering van het KB moeten ze het anders aanpakken. “Werknemers ‘uitwisselen’ is nu alleen maar mogelijk door hun huidige contract te schorsen en een nieuw contract op te stellen met hun nieuwe werkgever”, legt AXA-woordvoerder Korneel Warlop uit.

“Bij AXA deden we vorig jaar een bevraging bij onze 40-plus- en 50-plus-medewerkers. Uit de resultaten van die laatste groep bleek dat onze mensen geen eenduidig beeld hebben over hun eindeloopbaan. Ook daarom hebben we alternatieven zoals Experience@work nodig.”

Hij merkt op dat Experience@Work openstaat voor alle bedrijven. “Hoe meer werkgevers zich aansluiten, hoe krachtiger dit initiatief wordt en hoe meer kansen we creëren voor onze 50-plus-werknemers.”

Voor alle leeftijden

Hilde Haems bekijkt het nog ruimer. “Het idee achter dit project is prachtig, maar waarom zouden we ons beperken tot vijftigers. Waarom zouden bedrijven ook geen twintigers en dertigers uitwisselen als daar opportuniteiten voor zijn? Dat ligt helemaal in lijn met de afwisseling die werknemers steeds vaker zoeken in hun loopbaan. En ook de werkgevers worden daar beter van. Zij krijgen op een zeer toegankelijke manier nieuwe kennis in huis.”

Hilde Haems zou graag zien dat er zich ook kmo’s aansluiten bij het project. “Daar liggen heel wat mogelijkheden. Voor kmo’s is dit een uitgelezen kans om ervaring in huis te halen waar ze anders lang naar moeten zoeken.”

Het uitwisselen van werknemers zal, ook nadat het nieuwe KB van kracht is, vragen blijven oproepen, weet Hilde Haems. “Wat doen we met het loon, de groepsverzekering, onkosten, enzovoort als een werknemer bij een ander bedrijf aan de slag is? Praktisch zal dit nog heel wat voeten in de aarde hebben. Maar ik bekijk het vooral als een proefproject, en ben heel benieuwd naar de uitkomst ervan.”

Finalist European Social Innovation Award

Experience@Work is recent genomineerd voor de European Social Innovation Award 2014. Het project is opgenomen in de shortlist van tien finalisten op een totaal van 1.254 genomineerde Europese projecten inzake sociale innovatie.

(wv) 

16 mei 2014
Anderen bekeken ook