Net als heel wat banken kampt ook KBC met een snel vergrijzend personeelsbestand. Om deze groep werknemers aan boord te houden, ontwikkelde KBC het Minerva-plan. Dit eindeloopbaanplan laat werknemers kiezen uit vijf eindeloopbaanscenario’s.

Vandaag bestaat bijna 26 procent van het personeelsbestand van KBC uit 50-plussers en bevindt 20 procent zich in de leeftijdsklasse 45-50. Jaarlijks wordt een dertigtal KBC’ers 62 jaar. Over 5 jaar zijn er dat 300 per jaar. Over 10 jaar zelfs 500.

Om deze grote groep ouder wordende KBC-medewerkers aan boord te houden én te motiveren, ontwikkelde KBC het Minerva-plan. Dankzij dit eindeloopbaanplan kunnen oudere KBC’ers voortaan kiezen uit vijf loopbaanpaden. Elk van die loopbaanpaden of ‘tracks’ is gebaseerd op een combinatie van arbeidsregimes en functieniveaus.

Deze loopbaanpaden zijn gebaseerd op i-deals, gepersonaliseerde overeenkomsten tussen werkgever en werknemer. Bij het opstellen ervan zijn vier parameters bepalend: interesse, functieniveau, arbeidsregime en loopbaanduur.

Radicale keuze

In overleg met hun leidinggevende kiezen medewerkers zelf een loopbaanpad dat optimaal beantwoordt aan hun verwachtingen. De keuze van de loopbaanpaden is vrij en individueel. De vijf trajecten variëren van verder werken en carrière maken over minder werken tot lichter werken, of een combinatie van deze laatste twee.

De vijfde keuze is de meest radicale. Wie dit kiest, kan aan de slag bij een andere organisatie dan KBC, weliswaar mét een arbeidsovereenkomst van KBC.

Door medewerkers de kans te bieden om hun ervaring en knowhow ook buiten de KBC- muren te benutten zonder dat ze daarvoor hun arbeidsovereenkomst moeten opzeggen, doorbreekt KBC voor het eerst het traditionele tewerkstellingspatroon. Medewerkers die voor dit traject kiezen, kunnen zowel in de non-profit als in de bedrijfswereld terecht zodat ervaring en knowhow door de deelnemende werkgevers onderling kan worden gedeeld.

Dit vijfde pad van het Minerva-plan kan voor veel medewerkers een creatieve uitweg bieden om een nieuwe professionele drive te vinden, maar stelt KBC voor een aantal praktische en juridische hinderpalen die door een aangepaste en flexibelere arbeidswetgeving zouden kunnen vermeden worden. Hierover hebben een groep van bedrijven met onder andere KBC en SD Worx al een dialoog opgestart met minister van Werk, Monica De Coninck.

(wv) 

27 februari 2014
Aanbevolen jobs

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook