Bazen Vorige

1 van 359

Volgende

Baas maakt (on)gelukkig

Hoe beter de baas, hoe gelukkiger de werknemer. En hoe gelukkiger de werknemer, hoe beter zijn prestaties.

2 februari 2012

Delen

Gelukkige werknemers

Wanneer werknemers het gevoel hebben dat hun leidinggevende hun zelfstandigheid voldoende ondersteunt, dan zien ze hun natuurlijke behoefte aan autonomie, verantwoordelijkheid en sociale relaties bevredigd. Daardoor voelen ze zich gelukkiger en meer tevreden, zo blijkt uit onderzoek van de Franse Université François-Rabelais in Tours.

Welbevinden

Volgens de onderzoekers zijn autonomie, bevoegdheden en relaties de basisvoorwaarden voor individueel welbevinden op het werk. Hoe meer er tegemoet gekomen wordt aan deze behoeftes, hoe meer welbevinden we ervaren. Een dwingende of autoritaire baas zorgt daarentegen voor minder welbevinden.

Ons welbevinden - hoe we ons voelen - bepaalt meer dan een kwart van ons functioneren op het werk. Gelukkige werknemers presteren over het algemeen veel beter. Voor organisaties is het welbevinden van haar werknemers dus economisch interessant.

Weg frustraties!

'Ons onderzoek toont aan dat de managementstijl van een leidinggevende het welbevinden van werknemers sterk beïnvloedt', zo stellen de wetenschappers. 'Leidinggevenden en organisaties kunnen het welbevinden en dus ook de productiviteit van werknemers verbeteren door frustraties weg te nemen.'

(mo) 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?